Is COPD erfelijk?

De meest voorkomende oorzaak van COPD is roken. Het grootste deel van de mensen met COPD heeft ooit (mee)gerookt of gewerkt met schadelijke stoffen die de longen hebben beschadigd. Toch is er ook een mogelijkheid dat u COPD heeft geërfd. Hier leest u meer over Alpha-1, de erfelijke ziekte die COPD veroorzaakt.

Koppel aan het bewegen in het bos

Wat is Alpha-1?

Alpha-1-antitrypsinedeficiëntie (Alpha-1, AATD) is een erg zeldzame en erfelijke ziekte die voor COPD kan zorgen. Ongeveer 700 mensen in Nederland hebben Alpha-1. Bij deze ziekte heeft een persoon een tekort aan een eiwit (Alpha-1-antitrypsine) wat het lichaam beschermt tegen schadelijke enzymen. Door deze ziekte raken vooral de longen en de lever beschadigd.

Als u Alpha-1 heeft, wordt dit steeds erger. De longen worden slecht beschermd tegen enzymen (proteasen). Hierdoor hebben jonge patiënten met deze ziekte al gauw last van hoesten en kortademigheid.

Naast COPD kan deze ziekte ook zorgen voor andere ziekten zoals chronische leverproblemen en soms huidproblemen.

Hoe worden longproblemen bij Alpha-1 behandeld?

Alpha-1 is niet te genezen, wel kunnen de gevolgen worden behandeld met medicijnen. Bij longklachten kan de arts medicijnen zoals bronchusverwijders en onstekingsremmers voorschrijven. Verder kunt u het leefstijladvies krijgen om niet te roken of om te werken aan uw conditie.

Ook kan uw arts houdingsdrainage aanraden. Hierbij laat de fysiotherapeut u een houding zien, waardoor het slijm naar de grotere luchtwegen stroomt. Hierdoor kunt u slijm makkelijker ophoesten.

Wanneer u last heeft van longaanvallen (exacerbaties) kan de long- of huisarts u prednison en/of antibiotica voorschrijven.

Ook kan de arts u Alpha-1-antitrypsine voorschrijven. Dit bestrijdt de oorzaak van Alpha-1. U kunt door deze behandeling niet genezen van deze ziekte. Wel lijkt het bij sommige mensen de longbeschadiging te vertragen. Neem contact op met uw arts om uw opties te bespreken.

Gevolgen van Alpha-1

Mensen kunnen op jonge leeftijd al klachten krijgen door deze ziekte. Daarom krijgen mensen vaak al vanaf jongs af aan te maken met (lichamelijke) beperkingen in hun dagelijkse leven. Dit kan hun sociale leven erg veel beïnvloeden. Omdat Alpha-1 niet zichtbaar is, kunnen mensen ook te maken krijgen met onbegrip van mensen in hun omgeving. Van buitenaf kunt u namelijk niet altijd zien hoe ziek iemand is. Ook moeten patiënten met Alpha-1 rekening houden met hun ziekte wanneer ze later kinderen willen krijgen. Omdat Alpha-1 erfelijk is, kunt u het namelijk overdragen aan uw kinderen.

Heeft u Alpha-1 en heeft u vragen over uw medicijnen? Neem dan contact op met uw arts of uw BENU Apotheek.