Voorkomen en behandelen van de meest voorkomende reisziektes

Op vakantie gaan of een zakenreis maken kan een geweldige ervaring zijn, maar niemand wil te maken krijgen met een reisziekte. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van de meest voorkomende reisziektes, hoe u ze kunt voorkomen en hoe u ze kunt behandelen als ze toch opduiken.

In dit artikel hebben we de meest gestelde vragen over reisziektes voor u verzameld.

5 gezonde tips voor een avond uit

Heeft u tips voor wagen- en zeeziekte?

Veel mensen ervaren wagenziekte of zeeziekte tijdens het reizen. Hier zijn enkele tips om deze ongemakken te voorkomen:

 • Wagenziekte: Kies voor de voorste zitplaatsen in het voertuig, kijk naar de horizon en vermijd zware maaltijden en alcohol voor de reis. Beperk ook het gebruik van de telefoon/andere schermen, hier kunt u ook sneller misselijker door worden.
 • Zeeziekte: Kies voor een hut in het midden van het schip, blijf op het dek en eet lichte maaltijden.
 • Hulpmiddelen en reistabletten: Overweeg het gebruik van reistabletten en reisbandjes om misselijkheid te verminderen.

Wat zijn de meest voorkomende ziektes die je tijdens een reis kan oplopen?

Enkele van de meest voorkomende ziektes waar u rekening mee moet houden:

 • Reizigersdiarree: veroorzaakt door het eten van besmet voedsel of drinken van besmet water. Goede hygiëne is hier erg belangrijk.
 • Hepatitis A: een virale leverziekte die meestal verspreid wordt via voedsel en water. Vaccinatie is de beste bescherming.
 • Rabiës: overgedragen door dierenbeten. Vermijd contact met dieren en overweeg een vaccinatie.
 • Malaria en andere door muggen overdraagbare ziektes: preventieve maatregelen zijn antimalaria-medicijnen, muggen werende middelen en niet spelen/zwemmen in stilstaand water waarin muggen zich kunnen voortplanten.

Informeer uzelf over mogelijke reisziektes die relevant zijn voor uw bestemming en neem passende voorzorgsmaatregelen. In de BENU Webshop vindt verschillende reisproducten en reistabletten die u kunnen helpen uzelf te beschermen tegen deze ziektes. U kunt ook altijd even bij de dichtstbijzijnde BENU Apotheek binnenlopen voor extra advies, we denken graag met u mee.

Hoe kan ik deze meest voorkomende reisziektes voorkomen?

Hier zijn enkele essentiële stappen die u kunt nemen om reisziektes te voorkomen:

 • Vaccinaties: Zorg ervoor dat u de nodige vaccinaties krijgt voor uw reis. 
 • Hygiëne en voedselveiligheid: Was regelmatig uw handen en vermijd riskant voedsel en water.
 • Voorkomen van muggenbeten: Draag beschermende kleding en gebruik muggen werende middelen, vooral in gebieden waar muggen ziektes kunnen overdragen.

Wat kan ik doen, als ik een reisziekte krijg?

Als u toch ziek wordt op reis, zijn hier enkele stappen die u kunt nemen:

 • Herken de symptomen: Weet hoe reisziektes zich openbaren, zodat u snel kunt reageren.
 • Gebruik medicijnen en reistabletten: Er zijn medicijnen en reistabletten beschikbaar die kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van reisziektes.
 • Zoek medische hulp: In ernstige gevallen: zoek medische hulp. Professionals kunnen u ondersteunen en de juiste behandeling bieden.

In de BENU Apotheken en in de BENU Webshop bieden we producten en reistabletten aan die kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van reisziektes. Check ook onze handige vakantie-checklist. Heeft u nog vragen of behoefte aan een specifiek advies, loop gerust één van onze apotheken binnen, we helpen u graag.