Spierpijn en gewrichtspijn

Wat is spierpijn en gewrichtspijn?

Spierpijn en acute gewrichtspijn kunnen in allerlei varianten voorkomen. U heeft pijnlijke spieren en/of gewrichten. Lees hieronder alles over de oorzaken en wat u kunt doen tegen spierpijn en/of gewrichtspijn.

Oorzaken en symptomen van spierpijn  

Er zijn verschillende soorten spierpijn, elk met eigen oorzaken en symptomen. 

 • Spierpijn door een ongebruikelijke of zware inspanning 

  Deze spierpijn voelt u zodra u de overbelaste spier gebruikt. In het begin veroorzaakt uw aangedane spier een stekende en scherpe pijn, later een doffe pijn. Meestal voelt uw spier hard en stijf aan, en doet het pijn als u erop duwt. Veelvoorkomende symptomen van dit soort spierpijn zijn: een stijve nek en pijn in de onderrug (ook wel ‘spit’ genoemd). 

 • Spierpijn vanwege een virusinfectie 

  Bij een virusinfectie kunt u overal in uw lichaam spierpijn krijgen, zonder dat u een zware lichamelijke inspanning heeft geleverd. Zo kan bijvoorbeeld een griepvirus de oorzaak zijn van spierpijn in uw armen, benen of rug.  

 • Spierpijn door een verstuiking, val, klap of trap

  Bij dit soort spierpijn kan er sprake zijn van een spierkneuzing, ofwel een beschadigde spier. Door de kneuzing ontstaat een bloeduitstorting (blauwe plek). Hierdoor kan uw spier opzwellen (dik worden). Dat belemmert de beweeglijkheid van uw spier en veroorzaakt pijn. 

 • Spierpijn door een onverwachte beweging 

  Heeft u een onverwachte beweging gemaakt, bijvoorbeeld tijdens het sporten? U kunt dan een scheurtje in uw spier opgelopen hebben, ook wel ‘zweepslag’ genoemd. Zweepslag voelt als plotselinge, scherpe pijn en zit vaak in de kuit. Door de pijn kunt u niet meer lopen. 

 • Spierpijn door overbelasting

  Dit soort spierpijn voelt u waarschijnlijk in uw nek, schouders en/of rug. 

 • Tennisarm 

  Een tennisarm wordt veroorzaakt door overbelasting. Als symptomen kunt u een pijnlijke elleboog hebben en uitstralende pijn in uw onderarm voelen.

 • Spierpijn door de overgang

  Bij vrouwen tussen de 45 en 60 jaar kan de overgang de oorzaak zijn bij spierpijn.

Oorzaken en symptomen van acute gewrichtspijn 

Acute gewrichtspijn kan verschillende oorzaken hebben. 

 • Gewrichtspijn door verstuiking

  Een verstuiking (ook wel verzwikking of verrekking genoemd) kan een blessure aan uw gewricht veroorzaken. Door de verstuiking kan namelijk een beschadiging aan uw gewrichtsband(en)  ontstaan. 

 • Gescheurde gewrichtsband 

  Door een ongelukje, bijvoorbeeld een val, kan uw gewrichtsband scheuren. Bij een gescheurde gewrichtsband kunt u last hebben van een pijnlijk en stijf gewricht, en een dik en eventueel  warm aanvoelend gewricht. Een ander symptoom kan zijn dat uw gewricht instabiel aanvoelt, of dat het lijkt alsof uw gewricht ‘op slot’ zit. 

 • Ontwrichting

  Is uw arm uit de kom geschoten of uw elleboog ontwricht? Bij ontwrichting zijn uw gewrichtsbanden gescheurd én zitten uw botten niet meer goed in het gewricht. Uw gewricht is opgezet en u kunt het niet meer bewegen. U heeft erg veel pijn. 
Een vrouw met gewrichtspijn grijpt naar haar nek

Spierpijn voorkomen

Om spierpijn te voorkomen, kunt u het volgende doen: 

 • Zorg voor een goede ‘warming up’ en ‘cooling down’ bij het sporten. Zo bereidt u uw lichaam voor op de bewegingen die komen gaan.  
 • Probeer regelmatig van werkhouding te wisselen. Ook is het goed om regelmatig ontspanningsoefeningen voor uw schouders en nek te doen. Zo kunt u chronische spierpijn aan uw nek of schouders misschien voorkomen. 

Gewrichtspijn voorkomen 

Acute gewrichtspijn hangt meestal samen met onverwachte bewegingen, een ongeluk, een val of een onvoorziene ruk aan het gewricht. Dit zijn geen bewuste of geplande bewegingen. Het is dan ook moeilijk om dit te voorkomen.

Tips bij spierpijn en gewrichtspijn

 • Zorg dat er altijd ijsblokjes of een coldpack klaarliggen in de vriezer.
 • Leg 's nachts een kussen onder het getroffen lichaamsdeel.

Spierpijn en gewrichtspijn behandelen

 • Bij veel soorten spierpijn is massage het beste middel om de spierpijn te verminderen of te verhelpen. Een massage kan de doorbloeding in uw pijnlijke spieren verbeteren. Als de spieren gemasseerd worden, raken ze beter doorbloed. Dat kan helpen om de pijn en de stijfheid te laten afnemen. 

 • Geef uw spieren warmte, bijvoorbeeld met een warm kompres, een warmtepleister of -zalf of een warm bad. Dat geeft vaak verlichting. 

 • Ontlast uw pijnlijke spieren zodat ze tot rust kunnen komen. Ga bijvoorbeeld op tijd zitten als u pijn in de benen en de rug heeft en blijf niet te lang staan. 

 • Bij spier- of gewrichtspijn door kneuzing of een verstuiking kan het volgende helpen: 
  • Koelen: leg zo snel mogelijk na het ongeluk ijsblokjes of een ‘coldpack’ op de blessure (altijd in een theedoek of washandje wikkelen, nooit direct op de huid leggen!). Dat gaat de zwelling tegen. Laat de ijsblokjes/het coldpack 20 tot 30 minuten erop liggen. Herhaal dit zo nodig met tussenpozen van een half uur. Eventueel kunt u ook koud stromend water of een koud bad gebruiken. Koelen helpt alleen de eerste 2 dagen. 

  • Rust: geef uw getroffen lichaamsdeel rust, dat is het beste voor de genezing. Vermijd bewegingen die pijn doen. U kunt het getroffen lichaamsdeel het beste hoog leggen. Bijvoorbeeld: leg uw voet, enkel of been hoger dan uw heup. Dat helpt tegen de zwelling.  

  • Kunt u geen rust nemen? Dan is het belangrijk dat u uw gewricht niet te veel belast. Een drukverband (bandage) kan hierbij helpen: dat beperkt verkeerde bewegingen en laat normale bewegingen toe. Begin zo snel mogelijk met een drukverband, in elk geval binnen 3 dagen. Als uw tenen of vingers gaan zwellen of pijn doen, moet het verband wat losser worden aangelegd. 
Jongen vrouw met gewrichtspijn is aan het dansen

Welke medicijnen bij spierpijn en gewrichtspijn? 

Bij spierpijn en gewrichtspijn kunnen onderstaande medicijnen helpen. Lichte pijnstillers zijn vrij verkrijgbaar. Zwaardere pijnstillers kunt u alleen op recept van uw huisarts of specialist krijgen. BENU heeft verschillende soorten pijnstillers te koop in de apotheek en in de BENU Webshop. Uw apotheker adviseert u graag over welke pijnstiller het best bij uw situatie past.

 • Paracetamol

  Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.  

 • Smeermiddelen 

  Deze zelfzorgmiddelen kunnen de pijn verlichten, maar worden nauwelijks in het bloed opgenomen. Bijvoorbeeld een ontstekingsremmende crème of een warmtezalf. Het voordeel van deze middelen is dat ze geen maagklachten als bijwerking hebben. Wel kunnen smeermiddelen soms andere bijwerkingen geven, zoals huidirritatie, uitslag en jeuk.