Houdbaarheid van medicijnen

De houdbaarheid verschilt per medicijn. Gebruik nooit medicijnen na de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn.

  • Een onaangebroken verpakking kunt u gebruiken tot de uiterste gebruiksdatum.
  • Een aangebroken verpakking kunt u gebruiken binnen de maximale bewaartermijn.

Natuurlijk moet u het medicijn dan wel op de juiste manier gebruiken en bewaren.

Heeft u vragen over de kwaliteit of de houdbaarheid van uw medicijn? U kunt altijd terecht bij uw BENU Apotheek. 

Hoe lang is een medicijn houdbaar?

Bepaalde medicijnen zijn maar kort houdbaar. Medicijnen die water bevatten, bederven het snelst. Denk aan oog-, neus- en oordruppels, drankjes en vloeistoffen voor de huid. Deze medicijnen zijn gevoelig voor bacteriën en schimmels, ondanks de toegevoegde conserveermiddelen. Daarom zijn ze na opening beperkt houdbaar.

Tips

U ondersteunt de houdbaarheid door uw medicijn hygiënisch te gebruiken.

  • Bewaar het medicijn bij de aanbevolen temperatuur (zie bijsluiter of etiket).
  • Sluit na elk gebruik de verpakking af.
  • Maak hulpstukjes (pipetje, maatbekertje of spatel) steeds goed schoon. 
Een man met een medisch logo

Houdbaarheid van medicijnen

Op elke medicijnverpakking staat de houdbaarheidsdatum. Meestal is dit een datumcode. De uiterste houdbaarheidsdatum wordt meestal vermeld als: ‘houdbaar tot’ of ‘niet te gebruiken na’ of ‘exp. dat.’ of ‘uiterste gebruiksdatum’. Na deze datum is het medicijn niet meer te gebruiken.

Op de verpakking of het etiket staat ook hoe lang u het medicijn na opening kunt gebruiken. Deze houdbaarheidstermijn geldt alleen als u het medicijn bewaart en gebruikt volgens de bijsluiter. 

Tips over de houdbaarheid van uw medicijnen

  • Noteer op de verpakking wanneer u deze heeft geopend.
  • Wordt uw medicijn tijdens het gebruik troebel, vlokkig of anders van kleur? Gebruik het dan niet meer en vraag advies aan uw BENU Apotheek.

Overgebleven medicijnen inleveren

Heeft u een restje (persoonlijke) medicijnen over? Of bevat uw huis- of reisapotheek medicijnen die over de datum zijn? Laat uw medicijnrestanten nooit door een ander gebruiken. Dit kan gevaarlijk zijn.

Gooi uw medicijnrestanten ook niet in het toilet of in de vuilnisbak. U kunt ze afgeven bij het chemodepot van uw gemeente of bij uw BENU Apotheek. Dan worden ze verantwoord en veilig vernietigd. Ook gebruikte spuiten en naalden kunt u daar inleveren als ze in een goed afgesloten container zijn verpakt. 

Let op: levert u uw oude medicijnen in? Verwijder dan altijd het etiket met uw persoonlijke gegevens vanwege uw privacy.