Acne

Acne is de huidaandoening die het meeste voorkomt, bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Heeft u last van veel puistjes en onderhuidse ontstekingen in uw gezicht? Dan zou dit acne kunnen zijn.

Close up van een gezicht met acne

Wat is acne?

Acne is het medische begrip voor (jeugd) puistjes. Bijna iedereen krijgt in de puberteit een vorm acne. Het komt voor op plekken waar de meeste talgklieren zitten. Vooral in het gezicht, op de rug, op de schouders, op de borst en in de nek. Acne is een ontsteking van de talgklierfollikel, een klein zakje in de huid, waarbij de porie verstopt raakt.

Acne herkennen

Er zijn een aantal zaken waar u acne aan kunt herkennen. U heeft bijvoorbeeld veel last van puistjes en rode verkleuringen, mee-eters en witte kopjes op uw huid. Ook kunnen er ontstoken bulten op uw huid zitten door het uitknijpen van de puistjes. Door deze ontstekingen kunt u littekens krijgen. Hier leest u meer over littekens en de behandeling ervan.

Oorzaken van acne

Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklier. Vaak begint acne in de puberteit, wanneer de huid door hormonen verandert. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en maken meer en dikkere talg. Deze talg kan de poriën verstoppen. Hierdoor ontstaan pukkels, puistjes en ontstekingen op de huid.

Het ontstaan van acne kan worden beïnvloed door:

  • erfelijkheid
  • voedsel met veel koolhydraten
  • melkproducten
  • stress

Acne voorkomen

Acne ontstaat door erfelijke aanleg of veranderingen in uw hormonen. Acne voorkomen is hierdoor niet mogelijk, wel zijn er dingen die u kunt zodat dat uw acne niet erger wordt. Knijp bijvoorbeeld puistjes niet zelf uit, hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. Ook loopt u daardoor kans op littekens. Vermijdt verder het gebruik van producten met parfum of alcohol, en reinig uw huid niet vaker dan nodig.

Weetje over acne:

Het is niet bewezen dan vet of suiker uw acne erger maakt. U kunt dus gewoon een chocolaatje eten.

Acne behandelen

De behandeling van acne kan lang duren. Acne kan niet altijd helemaal worden genezen, wel is het mogelijk de huid te kalmeren. De behandeling hangt af van de hoe erg de acne is. Ook speelt de aanwezigheid van littekens en ontstekingen een rol. Daarnaast hangt het af van uw leeftijd, geslacht en ervaring met eerdere middelen. U kunt de volgende soorten middelen gebruiken die passen bij uw situatie:

  • tegen verstopping van poriën
  • tegen groei van bacteriën
  • tegen ontstekingen
  • tegen talgvorming

Welke medicijnen kunt u gebruiken bij acne?

U kunt antibiotica in crème of tablet vorm gebruiken om ontstekingen te stoppen of de groei van bacteriën tegen te gaan. U kunt ook crèmes gebruiken die zorgen dat de talg die de poriën verstopt makkelijk naar buiten kan. Daarnaast bestaan er anticonceptiepillen die de talgproductie van de huid verminderen.

Wilt u advies over uw persoonlijke situatie? Neem hiervoor contact op met uw BENU Apotheek.