Astma test – heb ik astma?

Denkt uw huisarts dat u last heeft van astma? Dan kan deze u doorverwijzen naar de longarts voor een (online) test. U leest hier meer over de testen die gedaan worden om te zien of u astma heeft.

Vrouw met allergisch astma met pollen

Longfunctietest

Om te testen of u astma heeft moet u een longfunctietest doen. Deze test kunt u soms bij de huisarts doen, maar deze gebeurt ook vaak in een speciaal laboratorium of het ziekenhuis. De arts zal u laten weten hoe u zichzelf kunt voorbereiden op de test. De longfunctietest duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.

De longfunctietest is een blaastest die ook wel spirometrie heet. Tijdens deze test blaast u in een apparaat met een slangetje. Er wordt gekeken naar hoeveel lucht u kunt in- en uitademen en hoe vaak u dit kunt. Hierdoor kan de arts zien wat uw longfunctie is en hoe groot uw longinhoud is.

Provocatietest

Een provocatietest is een andere soort test waarbij de arts kijkt naar hoe goed uw longen werken. Tijdens deze test krijgt u in kleine beetjes contact met een stof die een astmatische aanval uitlokt. Hierdoor kan de arts testen hoe gevoelig uw longen zijn voor prikkels. Vaak wordt deze test gedaan met histamine, omdat dit de stof is die uw lichaam aanmaakt als u een astmatische prikkel tegenkomt. Histamine is niet slecht voor het lichaam en u zult hier niet lang last van hebben.

Astma-controletest

Als u weet dat u astma heeft, krijgt u van de arts medicijnen en tips om de klachten zo veel mogelijk te verminderen. Het doel is om weinig klachten te hebben in uw dagelijkse leven. Toch is het belangrijk om op controle te blijven gaan in het ziekenhuis of bij een arts. Bij een astmacontrole vraagt de arts hoe het gaat en of u klachten heeft. Ook zal de dokter luisteren naar de longen, kijkt hij hoe het gaat met ademhalen en kijkt hij, bij kinderen, naar de groei van het lichaam.

Astma testen bij kinderen

Het testen of uw kind astma heeft, werkt iets anders dan astma tests voor volwassenen. De tests hangen af van de leeftijd van uw kind:

Testen op astma bij kinderen jonger dan 6 jaar

Een kindje jonger dan 6 jaar is nog te jong om een longfunctieonderzoek te doen. Daarom moet de arts op een andere manier bepalen of een kind astma heeft. Een arts kan letten op:

  • de longgeluiden van een kind, hier zal de arts naar luisteren met een stethoscoop,
  • een piepende ademhaling,
  • de huid tussen de ribben, deze kan naar binnen trekken bij het inademen,
  • de beweging van de neusvleugels van het kind,
  • eczeem, kinderen met eczeem hebben vaak sneller een allergie of astma,
  • de aanwezigheid van astma in de familie.

Ook kan de arts een bloedonderzoek doen om te kijken of uw kind allergisch is voor bepaalde prikkels.

Testen op astma bij kinderen ouder dan 6 jaar

De arts kan bij een ouder kind letten op eczeem. Kinderen met eczeem (in de familie) hebben een grotere kans op astma. Vaak doet de arts een bloedonderzoek om te kijken of uw kind allergisch is voor dingen zoals huisstofmijt, pollen of huisdieren. Ook kan de arts een longfunctieonderzoek bij uw kind doen. Het longfunctieonderzoek bij kinderen duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens het onderzoek krijgt uw kind een klemmetje op de neus en moeten ze blazen in het blaasapparaat. Dan moet uw kind twee tot drie keer diep inademen en krachtig uitademen. Hierna krijgt uw kind een luchtwegverwijder. Hierna moet uw kind opnieuw blazen. Zo wordt het duidelijk of uw kind beter kan blazen met medicijnen.