Symptomen

Als u astma heeft, kunt u dit op meerdere manieren herkennen: U heeft misschien last van hoesten en piepende ademhaling. U kunt ook kortademig worden of last hebben van benauwdheid. De symptomen zijn voor iedereen verschillend. U leest hier over de symptomen van astma en wat u kunt doen om te symptomen te behandelen.

Vrouw met astma die moet hoesten

Welke symptomen horen bij astma?

Er zijn een aantal kenmerken waar u astma aan kunt herkennen:

 • Piepende ademhaling
  Uw luchtpijp kan door astma smaller worden. Ook de bronchiën, dat zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar uw longen, worden smaller. De smallere toegang tot de longen zorgt voor een hese of piepende ademhaling. U kunt u moeite hebben met adem halen wanneer de luchtpijp verkrampt.
 • Slijm en hoesten
  Bij astma maken de slijmvliezen meer slijm dan normaal. Dit komt doordat uw luchtwegen snel geïrriteerd zijn. Als u hoest, zorgt uw lichaam dat het slijm loskomt. Het hoesten is vooral vervelend, maar wel nodig! Zo raakt u het vastzittende slijm kwijt.
 • Benauwdheid
  U kunt het gevoel hebben dat u lastig ademhaalt. Als u een astma-aanval hebt, dan kunt u zelfs het gevoel krijgen dat u stikt. Een benauwd gevoel kan stress voor u opleveren. De astma kan zelfs erger worden door bijvoorbeeld stress of allergie.
 • Vermoeidheid
  Vooral door nachtelijke astma kunt u minder energie hebben overdag. Als u astma heeft, is het lichaam hard aan het werk om de longen schoon te houden en zuurstof binnen te krijgen. Dat kost het lichaam veel energie en daarom kunt u sneller moe zijn.

Symptomen voorkomen

Hoe u het beste omgaat met astma is voor iedereen anders. Gelukkig kunt u het leven met astma makkelijker maken. Bijvoorbeeld door gezond en sportief te leven. Dat betekent voldoende bewegen, goed en gezond eten en natuurlijk niet roken. Door regelmatig te sporten zult u een grotere longinhoud krijgen. Een goede levensstijl zorgt voor een betere weerstand. Daardoor zult u in ieder geval minder vaak last hebben van symptomen die bij astma horen.

Symptomen behandelen

Voor astmapatiënten zijn gelukkig veel medicijnen verkrijgbaar. De meest bekende is de inhalator of puffer. Als u last heeft van astma, dan gebruikt u een puffer waarschijnlijk iedere dag. Wat er in de inhalator of puffer zit, hangt af van de soort astma en hoeveel last u ervan heeft. Zo kan er een luchtwegverwijder in de inhalator zitten. Deze verminderen het benauwde gevoel en het piepend ademen. Helaas lost dit de geïrriteerde slijmvliezen of ontstekingen in de longen niet op.

Puffers of inhalators met snelwerkende middelen zijn vooral handig om symptomen te voorkomen. Voor lang en regelmatig gebruik zijn langwerkende luchtwegverwijders een belangrijk hulpmiddel voor astmapatiënten. Deze medicijnen zorgen voor minstens twaalf uur verlichting van de symptomen en maken het dagelijkse leven een stuk makkelijker. Gebruik bijvoorbeeld uw puffer voordat u gaat sporten. 

Heeft u vragen over de astma of uw astma medicijnen? Neem dan contact op met uw dichtstbijzijnde BENU Apotheek.