Bronchitis bij kinderen

Bronchitis is vervelend voor het kind en het gezin. Uw kind ligt hoestend wakker, terwijl u hem of haar weer in slaap probeert te sussen. Hoe vaak komt bronchitis voor bij kinderen en wat zijn de symptomen? U leest het hier.

Jongetje met bronchitis ligt ziek op bed met moeder die temperatuur opneemt

Symptomen van bronchitis bij kinderen

Wanneer kinderen bronchitis hebben, moeten ze veel hoesten. Ook kan uw kind zich benauwd voelen of een snelle piepende adem hebben. Andere symptomen zijn: een verhoging, koorts, slijm ophoesten en overgeven tijdens het hoesten. Verder kunt u bijhouden wanneer uw kind moet hoesten. Als uw kind vooral vroeg in de ochtend hoest (rond 4 uur) dan heeft uw kind astma. Als u kind over de hele dag hoest, dan heeft uw kind waarschijnlijk bronchitis.

Soorten bronchitis bij kinderen

Chronische bronchitis

Chronische bronchitis komt bij kinderen niet voor. Als uw kind bronchitis heeft, komt dit vaak door een infectie na griep of een verkoudheid. Bent u volwassen? Dan kunt u wel COPD krijgen.

Acute bronchitis

Als uw kind een verkoudheid of griep heeft en daarbij ook moet hoesten, dan kan uw kind bronchitis krijgen. De vertakkingen van de luchtpijp raken dan ontstoken. Vaak gaat dit binnen een paar dagen over. Worden de klachten erger? Neem dan meteen contact op met uw arts.

Astmatische bronchitis

Uw kind kan last hebben van astma. Astma en bronchitis lijken bij kinderen erg op elkaar. Als in uw familie astma zit en uw kind heeft eczeem, dan heeft uw kind waarschijnlijk astma. Maar of dit astmatische bronchitis wordt, zal pas duidelijk worden wanneer uw kind volwassen is. Bij astmatische bronchitis blijven de klachten van astma en worden deze klachten chronisch. Heeft uw kind astma? Lees meer over astma bij kinderen.

Bronchitis bij kinderen behandelen

Bronchitis gaat vaak vanzelf over. Hoestdrank helpt hier niet bij. Als uw kind veel hoest en de bronchitis gaat niet over, dan kan de arts uw kind antibiotica geven. Als uw kind heftig hoest, laat de arts dan naar de longen van uw kind luisteren. Dan kan de arts bekijken of er veel slijm in de longen zit.

Is bronchitis bij kinderen besmettelijk?

Bronchitis is voor kinderen besmettelijk. Er zijn veel virussen waardoor een kind een verkoudheid of griep kan krijgen. Als volwassene heeft u al een goede weerstand tegen deze virussen. Kinderen hebben nog niet zo’n goede weerstand. Daarom worden kinderen sneller verkouden en kunnen ze ook sneller bronchitis krijgen. Ook omdat kinderen nog veel met elkaar spelen en nog niet veel hun handjes wassen, worden kinderen sneller ziek. 

Bronchiolitis bij baby’s

Baby’s hebben geen last van bronchitis maar wel van bronchiolitis. Beide varianten worden veroorzaakt door het RS virus. Het RS virus is een virus wat voor gezonde kinderen en volwassenen alleen voor een verkoudheid zorgt. Voor baby’s is het RS virus gevaarlijker. Door dit virus kunnen de kleine luchtwegen in de longen van een baby gaan ontsteken. Dit heet dan bronchiolitis.

Uw baby heeft dan last van:

  • veel hoesten (soms met overgeven),
  • een piepende of brommende ademhaling,
  • benauwdheid,
  • koorts,
  • een snellere ademhaling,
  • moeite met drinken en als gevolg hiervan minder plassen,
  • een onrustig gevoel,
  • neusgaten die wijd worden bij het inademen (neusvleugelen)

Kinderen jonger dan 2 jaar hebben sneller last van bronchiolitis. Vooral baby’s jonger dan 3 à 4 maanden kunnen flink ziek worden van bronchiolitis. Als uw baby jonger dan 4 maanden last heeft van bronchiolitis, neem dan meteen contact op met uw arts.

Het RS virus is besmettelijk

Het RS virus is heel besmettelijk voor baby’s. Als iemand (kan ook een volwassene zijn) hoest of niest in de buurt van een baby, kan de baby de druppeltjes met het virus inademen. Ook als uw baby iets in de mond doet wat besmet is, kan uw baby besmet raken. Het RS virus komt het meeste voor van oktober tot en met april.