Symptomen bronchitis

Wat zijn de symptomen van bronchitis?

Bij bronchitis zijn de kleine vertakkingen in uw longen ontstoken. Hierdoor heeft u pijn en hoest u met slijm. Er zijn veel soorten bronchitis. Maar wat zijn de symptomen van deze verschillende soorten bronchitis? U leest het hier.

Vrouw met bronchitis die moet hoesten

Symptomen acute bronchitis

In het begin lijkt acute bronchitis op een verkoudheid. U heeft vaak acute bronchitis na een verkoudheid of een griepje. U heeft last van pijnlijke droge hoest die over gaat in hoest met slijm. Ook bent u moe, heeft u een piepende adem, bent u benauwd, heeft u een drukkend gevoel op uw borst en heeft u koorts. U kunt ook acute bronchitis hebben zonder koorts. Dan heeft u wel een paar van de andere symptomen. Lees hier meer over acute bronchitis.

Symptomen chronische bronchitis

Chronische bronchitis valt samen met longemfyseem onder COPD. Hierbij zijn uw longen ontstoken. Deze ontstekingen maken uw longblaasjes kapot. Bij COPD worden uw dagelijkse dingen moeilijker omdat u minder zuurstof heeft. Zo kunt u moeite hebben met boodschappen doen of traplopen. Andere symptomen zijn:

  • benauwdheid,
  • een piepende ademhaling,
  • hoesten (ook bekend als een rokershoestje),
  • slijm bij het hoesten,
  • ontstekingen in uw longen,
  • vermoeidheid,
  • minder spierkracht,
  • een wisselend gewicht.

Lees hier meer over COPD.

Symptomen van bronchitis bij een kind

De bronchitissymptomen bij kinderen zijn anders dan bronchitissymptomen bij volwassenen. Bij kinderen lijken astma en bronchitis veel op elkaar. Als er al astma in uw familie is en uw kind heeft last van eczeem, dan heeft uw kind waarschijnlijk astma. Ook kunt u bijhouden wanneer uw kind last heeft van hoesten. Bij astma hoest uw kind vaak vroeg in de ochtend (rond 4 uur), bij bronchitis kan uw kind altijd hoesten.

Kinderen hoesten veel wanneer ze bronchitis hebben. Uw kind heeft het benauwd en heeft last van een snelle, piepende adem. Ook kan uw kind verhoging of koorts hebben. Na een paar dagen hoesten kinderen slijm op. Ook geven kinderen soms over tijdens het hoesten. Als uw kind erg kortademig is, kan hij/zij blauwe lippen krijgen. Als u dit ziet, neem dan meteen contact op met uw arts.

Symptomen van bronchitis bij een baby

Bij baby’s heet bronchitis bronchiolitis. Baby’s kunnen erg ziek worden door bronchiolitis. Ze kunnen bijvoorbeeld een longontsteking krijgen. Daarom is het belangrijk om bronchiolitis zo snel mogelijk te herkennen.

Bij baby’s jonger dan een maand is bronchiolitis lastig te herkennen. Vaak hebben deze baby’s meer algemene symptomen van ziek zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan prikkelbaar zijn en weinig drinken. Ook kunnen jonge baby’s een ademstilstand krijgen. Als een jonge baby hier last van heeft, neem dan contact op met uw arts of het ziekenhuis.

Symptomen astmatische bronchitis

Bij astmatische bronchitis heeft u astma, maar zijn de astmatische klachten blijvend. Astmatische bronchitis is eigenlijk een chronische vorm van astma. U heeft hier mogelijk last van wanneer u als kind astma had, maar dit niet over gegaan is naarmate u ouder bent geworden. De symptomen komen regelmatiger voor en de aanvallen zijn minder heftig. Wel kunt u langer last hebben van klachten. U heeft bijna iedere dag last van benauwdheid of een piepende adem. Ook heeft u meer last van slijm bij het hoesten.

Symptomen van bronchitis en longontsteking

De symptomen van acute bronchitis en een longontsteking lijken erg op elkaar. Vaak zijn de klachten bij een longontsteking erger dan bronchitisklachten. De klachten ontstaan gauw en kunnen klachten in uw luchtwegen erger maken.

Wilt u meer weten over de behandeling en de oorzaken van bronchitis? Lees dan meer over bronchitis.