10 tips om minder zout te eten

Te veel zout eten is niet goed voor uw lichaam. Toch is het lastig om zomaar minder zout te eten. Dit komt omdat zout in veel eten verwerkt is. Meer dan 75% van de Nederlandse bevolking eet daardoor te veel zout. Hieronder 10 tips om minder zout te eten:
Iemand die zout uit een zoutvaatje giet
 1. Houd een voedingsdagboek bij

  Misschien heeft u niet door dat u veel producten eet waar zout in zit. Het kan dan helpen om per dag bij te houden wat u eet. Er zijn ook apps die u hierbij kunnen helpen. Deze apps meten dan automatisch hoeveel zout u op een dag eet.

 2. Weet dat zout meerdere namen heeft

  Natrium, een belangrijk onderdeel van zout, zit in heel veel zoutsoorten. Naast zout bestaat er ook: Himalaya zout, zeezout, Keltisch zout, selderijzout, uienzout, knoflookzout en kruidenzout. Uiteindelijk is dit allemaal zout.

 3. Gebruik kruiden om uw eten op smaak te brengen

  Zout is een smaakmaker. In plaats van zout kunt als smaakmaker (verse) kruiden toevoegen zoals basilicum, bieslook, dille, oregano, nootmuskaat, peper of kaneel.

 4. Maak en kook zelf eten

  Een groot deel van het zout wat u eet zit in producten waarbij de fabrikanten zout toevoegen. Denk dan aan kant-en-klaar maaltijden, sauzen, soepen en marinades. Probeer daarom zoveel mogelijk zelf te maken. Dan bepaalt u zelf hoeveel zout u wilt toevoegen.

 5. Kook met verse ingrediënten

  Groente en vis uit blik is vaak bewerkt. Dit betekent dat de fabriek hier ook extra ingrediënten aan toevoegt om het product meer smaak te geven. Hier kan dus ook extra zout in zitten. Kies dus voor verse groente, vlees en vis.

 6. Gebruik soms dieetzout

  Dieetzout is zout met minder natrium. Mineraalzout, halvazout en dieetzout hebben minder natrium, maar hier zit wel veel kalium in. Kalium is niet geschikt voor ieder dieet en gaat niet samen met sommige medicijnen 

 7. Vergelijk etiketten in de supermarkt

  Zo kunt u kiezen voor een product met minder zout/natrium. Let wel op: op de ene verpakking staat de hoeveelheid zout per 100 gram, op de andere verpakking per portie. Zorg ervoor dat u dezelfde gegevens met elkaar vergelijkt.

 8. Probeer zout in stappen minder te eten

  Als u in één keer stopt met zout eten, zal uw eten flauw smaken. Het verschil is dan erg groot. Probeer voorzichtig te minderen. Dan kunt u rustig wennen aan eten met minder zout.

 9. Vervang zoute snacks door gezonde snacks

  Laat de chips en de gezouten pinda’s liggen. Kies voor gezonde snacks zoals: tomaatjes, komkommers of zelfgemaakte groentechips.

 10. Kies voor broodbeleg met minder zout

  In worst, ham en kaas zit vaak veel zout. Kies daarom voor een versie met minder zout zoals rosbief of kipfilet. Of kies voor plantaardig broodbeleg, bijvoorbeeld hummus of avocado.

Meer weten over het effect van zout op uw lichaam en hoeveel gezond is? Lees 'De gevolgen van te veel zout'. Wilt u weten of dieetzout samen gaat met uw medicijnen? Neem dan contact op met uw BENU Apotheker.