Suikervrij eten

Suiker is lekker zoet en zit in veel voedsel. Veel mensen vinden suiker ook lekker. Maar wat doet suiker eigenlijk met uw lichaam? In dit artikel leest u meer over suiker eten.
Suikerklontjes op een houten lepel

Wat is suiker?

Suiker is een zoete stof die hoort bij de groep koolhydraten. Suiker zit van nature onder andere in fruit, groente en melk. Ook bestaat er witte suiker, die u kunt toevoegen aan eten. Dit is suiker uit suikerbiet of suikerriet en wordt ook kristalsuiker of tafelsuiker genoemd. Kristalsuiker is een soort geraffineerde suiker. Dit is suiker die in de fabriek is gezuiverd.

Suiker wordt vooral gebruikt als:

  • zoetstof,
  • vulmiddel,
  • conserveermiddel (zodat eten langer houdbaar blijft),
  • kleurmiddel,
  • middel wat structuur geeft aan voedsel.

Wanneer u suiker eet zorgt het hormoon insuline ervoor dat glucose (een deel van suiker) wordt omgezet naar energie voor uw lichaam. Suiker geeft verder geen vitamines, mineralen en vezels aan uw lichaam.

Redenen om minder suiker te gaan eten

Suiker is niet per se slecht voor uw lichaam. Uw lichaam heeft namelijk energie nodig om te kunnen leven. Per dag mag een volwassen vrouw 50 gram aan suiker, een man mag 60 gram aan suiker. Wanneer u teveel suiker eet of drinkt kan dit slecht voor uw gezondheid zijn. Het lichaam ziet hierbij geen verschil tussen suiker die van nature aanwezig is en suiker die toegevoegd is.

Wanneer u teveel suiker eet kunt u overgewicht krijgen. In 1 gram suiker zitten namelijk al 4 kilocalorieën. Overgewicht kan weer zorgen voor een hoger risico op diabetes type 2. Ook kunt u door teveel suiker eten last krijgen van:

  • gaatjes in uw tanden (tandbederf),
  • darmproblemen,
  • vermoeidheid.

Wilt u weten of u risico loopt op diabetes type 2? Doe dan de BENU Gezondheidscheck. Tijdens deze check kijkt u samen met een apotheker naar uw gezondheid. U krijgt meteen resultaat en advies over hoe u uw gezondheid kunt verbeteren. Het minder eten van suiker kan hierbij horen.

Is suiker verslavend?

Het eten van suiker activeert hetzelfde stuk van uw hersenen als drugs, mooie muziek en sporten. Wanneer u suiker eet wordt er namelijk dopamine aangemaakt door het beloningscentrum van de hersenen. Deze dopamine geeft u een fijn gevoel. Suiker is niet verslavend omdat u geen ontwenningsverschijnselen krijgt als u minder suiker gaat eten. Wel kan het lastig zijn om te stoppen met suiker. Bekijk de 10 tips om minder suiker te eten.

Suikervrij eten of minder suiker eten?

Het beste is dus om niet te veel suiker te eten. 100% suikervrij eten is niet nodig en niet haalbaar. Uw lichaam heeft namelijk altijd nog glucose nodig om te bewegen. En suiker zit ook in fruit en groenten. Wij adviseren zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten. Deze suikers zitten vooral in frisdrank, snoep, koek, gebak, sauzen en zoete zuiveltoetjes.

Maar let op! Suiker heeft ook veel andere namen op verpakkingen. Bijvoorbeeld dextrose, fructose, lactose, honing, ahornsiroop, en kandij. Wilt u minderen met suiker? Bekijk de 10 tips om minder suiker te eten.