10 tips om beter te slapen

Slapen is erg belangrijk. In uw slaap herstellen uw lichaam en uw hersenen zich van de voorgaande dag. Zo wordt u de volgende dag weer uitgerust wakker. Toch wil slapen niet altijd lukken en dat kan erg vervelend zijn. Hieronder 10 tips om beter te slapen.

 1. 1.

  Houd een vast ritme aan

  Ga op een vaste tijd naar bed en sta altijd om dezelfde tijd op. Doe dit ook als u een keer een nacht minder goed hebt geslapen.

 2. 2.

  Doe overdag geen dutjes

  Dutjes verstoren uw slaapritme, probeer deze daarom overdag over te slaan.

 3. 3.

  Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer

  Ruim uw slaapkamer op en zorg ervoor dat u niet afgeleid wordt. Hang verduisterende gordijnen op of gebruik een slaapmasker over uw ogen als de kamer te licht is.

 4. 4.

  Zorg voor frisse lucht in uw slaapkamer

  Doe overdag wanneer u thuis bent het raam open zodat er lekker veel frisse lucht naar binnen komt. Laat ’s nachts ook de ventilatieroosters open staan. Zorg ervoor dat de kamer ongeveer 18 graden is wanneer u gaat slapen.

 5. 5.

  Zet de apparaten uit, minstens een uur voordat u gaat slapen

  Laat de tv uit en laat uw telefoon liggen. Het blauwe licht van deze apparaten kan u wakker houden. Pak in plaats hiervan een boek of een tijdschrift.

 6. 6.

  Zorg dat u genoeg beweegt overdag

  Als u genoeg beweegt wordt u vanzelf moe voor de avond. Ga alleen niet sporten vlak voor het slapen, hier wordt u juist wakker van.

 7. 7.

  Eet of drink ’s avonds geen dingen waar u wakker van wordt

  Ontwijk producten met opwekkende middelen of cafeïne zoals koffie, thee, chocolade, suiker, frisdrank, sigaretten of andere producten met nicotine.

 8. 8.

  Als u ’s avonds trek heeft, eet dan een lichte snack

  Wanneer u een grote maaltijd eet voordat u gaat slapen, blijft uw lichaam actief omdat u al het eten nog moet verteren. Kies dus voor iets kleins.

 9. 9.

  Piekert u veel? Schrijf het op!

  Als er dingen zijn waar u over blijft denken, pak pen en papier en schrijf op waar u over denkt. Dit werkt ook voor dingen die u niet wilt vergeten.

 10. 10.

  Concentreer op uw adem en denk aan een leuk onderwerp

  Wanneer u ligt probeer een minuut diep te ademen. Dit is een ademhaling waarbij uw navel heen en weer gaat. Denk er bijvoorbeeld aan dat u in een hangmat in de zon ligt of op een drijvend luchtbed in de zee. In ieder geval iets waar u blij en relaxt van wordt.

Stap voor stap

Slaapt u al wat langer niet zo lekker? Dan kan het even duren voor u weer goed slaapt. Probeer trots te zijn wanneer het lukt om rond dezelfde tijd naar bed te gaan. Uiteindelijk zult u beter gaan slapen. 

Denkt u last te hebben van slapeloosheid? Lees dan hier meer over slapeloosheid.

Producten om uw nachtrust te ondersteunen

Nachtrust-tabletten met valeriaan kunnen u helpen ontspannen waardoor u gemakkelijker in slaap komt. Deze middelen voor een betere nachtrust zijn online te krijgen bij BENU Webshop. Gebruikt u al andere medicijnen? Neem dan contact op met uw BENU Apotheker voor advies of doe de online BENU Zelfzorgcheck om te kijken of u veilig dit zelfzorgmiddel kunt gebruiken.

Vrouw rekt zich uit in bed