Alles over allergie en jeuk

Allergische reactie

Bij een allergie is het lichaam overgevoelig voor een bepaalde stof. Wanneer deze stof wordt ingeademd, aangeraakt of het lichaam binnendringt volgt een allergische reactie. Deze allergische reacties variëren sterk. Zo kan jeuk optreden, maar bijvoorbeeld ook een middenoorontsteking. 

Soorten allergie

Allergieën die vaak voorkomen zijn hooikoorts en voedselallergie. Lees hier per soort allergie over de symptomen, oorzaken en wat u ertegen kunt doen.

Jeuk bij allergie of insectenbeet

Jeuk is een klacht die vaak voor komt bij een allergie. U kunt ook jeuk krijgen door een muggenbult (muggenbeet), de brandharen van processierups of een tekenbeet. Uw lichaam reageert net als bij een allergie ook op een stof die uw lichaam binnendringt. Lees meer over een beet of aanraking door:

Ook eczeem kan voor extreme jeuk zorgen. Lees hier alles over eczeem.

Arts achter laptop

Oorzaken van allergie 

Het is niet echt duidelijk waardoor allergieën ontstaan. Wel is bekend dat hierbij verschillende factoren van invloed zijn. Zo spelen bijvoorbeeld hygiëne, erfelijkheid en leefstijl een rol bij het ontwikkelen van allergieën.  

Hoe ontdekken waar u allergisch voor bent?

Een allergie wordt altijd opgewekt door  bepaalde prikkels ofwel allergenen. Als u niet (of minder) wordt blootgesteld aan die prikkel, zult u minder last hebben van uw allergie. Het is dus belangrijk om te ontdekken voor welke prikkel(s) u allergisch bent. Hierbij kan het helpen om een dagboekje bij te houden. Hierin schrijft u op welke klachten u krijgt en wanneer dat gebeurt. Bijvoorbeeld: na contact met een dier, na het eten van een bepaald gerecht of na het dragen van een bepaald sieraad. Ook een allergietest kan helpen om uw allergieprikkels (uw allergenen) te ontdekken. 

Tips om allergieklachten te voorkomen

  • Zorg dat u zo min mogelijk wordt blootgesteld aan de prikkels waar u allergisch voor bent .
  • Als u niet weet welke prikkels de allergische reactie veroorzaken, helpt het om een dagboekje bij te houden.

Allergie klachten voorkomen

Als u weet wat de bron van uw allergie is, kunnen eenvoudige maatregelen soms helpen om uw klachten te verminderen. Maar dat kan helaas niet altijd. Dan is het goed om te bekijken hoe u de omstandigheden toch zo gunstig mogelijk kunt maken. Bekijk de tips om allergie klachten te voorkomen of te verminderen per allergie.

Allergie behandelen 

Verschillende allergieën moeten op verschillende manieren behandeld worden. Bij ernstige allergie zijn er soms medicijnen op recept nodig. Bekijk eerst de tips die u bij elke allergie leest om de klachten te verminderen. Helpen de tips niet of onvoldoende? Of gebruikt u zelfzorgmedicijnen tegen uw allergie, maar helpen die niet voldoende? Dan is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. Misschien is dan verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld een allergietest. 

Daarnaast is het in de volgende situaties raadzaam om naar uw huisarts te gaan. 

  • Als u medicijnen op recept gebruikt, maar uw klachten onvoldoende of niet verminderen. 
  • Als uw ogen rood, dik en pijnlijk zijn.  
  • Als u hoofdpijn of oorpijn krijgt die niet overgaat.  
  • Als u klachten heeft aan één kant van uw hoofd. 
  • Als u vaak benauwd of kortademig wordt.  
  • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Dan is het veiliger om een medicijn op recept te gebruiken, in plaats van een vrij verkrijgbaar medicijn. 
  • Bij kinderen: als ze voor de eerste keer klachten krijgen die misschien te maken hebben met allergie voor stuifmeel/pollen (hooikoorts), voor huisdieren of voor huisstofmijt.  
vrouw met paardenbloem