Huiduitslag door hooikoorts

Huiduitslag door hooikoorts kan erg vervelend zijn. U heeft dan jeuk en rode vlekken op uw huid. In dit artikel leest u meer over de symptomen van huiduitslag door hooikoorts, mogelijke voorzorgsmaatregelen en hoe u het kunt behandelen.

Symptomen van huiduitslag door hooikoorts

Huiduitslag door hooikoorts is een reactie van uw immuunsysteem op pollen in de lucht. Uw lichaam ziet pollen als indringers en reageert hierop met symptomen zoals jeuk, roodheid, een branderig gevoel en zwellingen op de huid.

De ernst van huiduitslag bij hooikoorts kan afwisselen van milde symptomen als rode vlekken en bultjes, tot heftige jeuk en zwelling. Vaak gaat de huiduitslag hand in hand met andere allergische reacties zoals niezen, een loopneus en tranende ogen.

vrouw met hooikoorts jeukt haar arm

Huiduitslag door hooikoorts voorkomen

Hoewel huiduitslag door hooikoorts heel vervelend kan zijn, zijn er manieren om het te verminderen. Naast uw handen en kleding vaak te wassen en uw huid zo min mogelijk aan te raken, kunt u dit ook nog doen:

Verminder de blootstelling aan pollen

Probeer tijdens het hooikoortsseizoen binnen te blijven op dagen met een hoge pollenconcentratie. Houd daarvoor de pollenkalender goed in de gaten. Gaat u toch naar buiten? Draag dan een zonnebril en/of hoed om uw ogen en huid te beschermen.

Reinig uw huid regelmatig

Een branderige, rode en trekkende huid als gevolg van een allergie, kan ongemakken veroorzaken in het dagelijks leven. Zorg ervoor dat u uw huid goed reinigt om pollen en andere allergenen van uw huid te verwijderen. Gebruik een milde reiniger, die past bij uw huidtype en spoel de reiniging goed van uw huid af.

Gebruik beschermende crèmes

Er zijn speciale crèmes die een beschermende laag op de huid vormen en zo de kans op huiduitslag door hooikoorts kunnen verminderen. Breng deze aan voordat u naar buiten gaat en herhaal wanneer nodig.

Huiduitslag door hooikoorts behandelen

Er zijn tal van producten die verlichting kunnen bieden bij huiduitslag door hooikoorts. Een paar voorbeelden:

  1. 1.
    Er zijn speciale zalven en crèmes die huiduitslag kunnen verminderen. Crèmes met ingrediënten zoals kamille, aloë vera of calendula hebben een kalmerende werking op allergische reacties door hooikoorts. Daarnaast kunnen Irritaties, zwellingen en jeuk rondom de ogen bijvoorbeeld ook verminderd worden met La Roche-Posay Toleriane Dermallergo oogcrème.
  2. 2.
    Antihistaminetabletten: Deze tabletten kunnen de allergische reactie in uw lichaam verminderen, waardoor ook de huiduitslag afneemt. Raadpleeg altijd eerst een arts of apotheker voordat u antihistaminica gebruikt.
  3. 3.
    Verkoelende lotion: Lotion kan verlichting bieden bij een jeukende en geïrriteerde huid. Kies voor een lotion zonder alcohol, omdat dit de huid verder kan uitdrogen. De La Roche-Posay Toleriane reinigende emulsie kan u hierbij helpen. Deze reiniger zorgt voor een zachte reiniging en make-up remover voor ogen en gezicht.

In onze BENU Webshop hebben we een ruim assortiment producten om uw huidklachten door hooikoorts te verminderen. Natuurlijk staan onze apothekers in de BENU Apotheek ook voor u klaar voor een persoonlijk advies.