Alles over muggen en muggenbeten

In de zomer zijn er veel muggen. De beten van deze muggen kunnen erg vervelend zijn. In dit artikel leest u meer over muggenbeten en wat u er tegen kunt doen. Ook informatie over Malaria vindt u onderaan deze pagina.

Muggenbult en jeuk

Wanneer u bent gebeten door een mug krijgt u een muggenbult. Muggenbulten zijn rode, licht opgezette bultjes op uw huid. Deze bulten jeuken en worden erger wanneer u krabt of wrijft. Heeft u hevige klachten nadat u gebeten bent en bent u in een risicogebied? Ga dan meteen naar de huisarts.


Alles over muggen afbeelding

Afbeelding: een kaart van de locaties van soorten muggen

Bekijk ook onze Infokaart: Kies de beste bescherming tegen muggen en teken

Anti muggen spray of gel

Om muggen uit uw buurt te houden kunt u insect werende middelen gebruiken. Deze middelen zijn er in spray, gel, olie of stick vorm. Zo kunt u kiezen voor een insecten werend middel met citriodiol of icaridin of picaridin. De muggen ruiken u zo minder en houden niet van de geur van deze middelen. Probeer eens anti-muggen sprays en lotions van Azaron en Care Plus. Bestel ze online in de BENU Webshop.

Klamboe en andere maatregelen

Ook kunt u in en rond uw huis maatregelen nemen om muggen buiten te houden. Zo kunt u horren zetten voor uw ramen en deuren. Sluit uw ramen voordat de muggen actief worden. Zorg dat er geen bakken met stilstaand water in uw tuin staan. Ook kunt u een geïmpregneerde klamboe boven uw bed hangen. De muggen komen zo niet bij u in de buurt wanneer u slaapt. Overdag kunt u (zeker in tropische gebieden) bedekkende kleding dragen zoals lange sokken.

Anti-muggen middel met DEET

Ook kunt u DEET gebruiken om muggen te weren. DEET is een middel wat insecten, waaronder muggen, op afstand houdt. DEET sprayt of smeert u op de huid. Gebruik geen DEET op geïrriteerde huid en ook niet rond uw mond en rond uw ogen.

DEET wordt verkocht in verschillende sterktes. Deze sterktes hebben invloed op de werking:

  • DEET 30% weert muggen voor ongeveer 6 uur
  • DEET 40% weert muggen ongeveer 8 uur
  • DEET 50% weert muggen ongeveer 10 uur

Gebruik DEET alleen wanneer het nodig is. Wanneer u dagelijks DEET gebruikt kan dit slecht voor u zijn. 

Alles over muggen DEET afbeelding

Zwanger en DEET

Bent u zwanger? Dan mag u niet meer dan 30% DEET gebruiken.

Werking DEET in buitenland

Bij Nederlandse muggen werkt DEET langer dan bij tropische muggen. Reist u naar het buitenland? Wij adviseren minimaal 40% DEET als u naar een tropisch gebied reist.

Muggenbeten behandelen

Bent u toch gebeten door een mug? Dat is vervelend! Probeer niet te krabben bij de beet, daar wordt de jeuk alleen maar erger van. U kunt de plek koelen met een kompres of een cold pack. Ook kunt u zalf of crème gebruiken tegen de jeuk. Bijvoorbeeld de Azaron Insectenbeet Stick, of Nestosyl crème. Na een aantal dagen heeft u geen last meer van de jeuk, en zal de bult weg zijn.

Tip om muggen te vermijden

Zorg ervoor dat u geen stilstaand water heeft in en rondom uw huis. Denk dan aan: een regenton, emmers en plantenbakken. Hier leggen muggen namelijk hun eitjes in.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die vooral voorkomt in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Deze ziekte is wisselend in ernst. De malariaparasiet wordt verspreid door beten van de malariamug.

Symptomen bij beet malariamug

Wanneer u bent gestoken door een malariamug kunt u verschillende symptomen hebben. U kunt zich grieperig voelen, moe, met (hoge) koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. Ook kunt u misselijk zijn en last hebben van diarree. Denkt u gebeten te zijn door een malariamug? Ga dan direct naar de dokter of het ziekenhuis!

Bekijk hier alle anti insect zelfzorgmiddelen in de BENU Webshop.