Huidschimmel

Heeft u misschien last van huidschimmel en wilt u hier meer over weten? Lees hier meer over de symptomen en behandeling van deze huidinfectie. 

Wat is huidschimmel?

Huidschimmel is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door schimmels of gisten. Bij huidschimmel heeft u één of meer plekken met schilfers (velletjes) op uw huid. Een schimmel op de huid ziet er vaak uit als een ring. De schimmelinfectie wordt daarom ook wel ringworm genoemd. 

Afbeelding van een stuk huid met de huidschimmel ringworm zichtbaar

De symptomen van huidschimmel

U herkent huidschimmel aan de volgende symptomen:

 • Bij huidschimmel heeft u vaak ronde plekken op het lichaam. De rand is verdikt, schilferend en rood. De plek groeit langzaam en veroorzaakt jeuk of een branderig gevoel.
 • Vaak zitten de schimmelplekken op de huid rondom de liezen. U kunt ook plekken hebben op uw voeten, gezicht, handen, nek, borst, buik of rug. 

Wat is de oorzaak van huidschimmel?

Schimmelsporen zitten overal. Zo heeft iedereen ze op het lichaam zitten. Dit kan geen kwaad, omdat u beschermd wordt door het vetlaagje op uw huid. Maar soms werkt de bescherming van uw huid minder goed. Bijvoorbeeld wanneer het vetlaagje op uw huid is aangetast. De schimmel kan dan uw huid binnen komen, daar groeien en infecteren.

In deze situaties krijgt u sneller last van schimmels:

 • als u vaak lang doucht of in bad gaat
 • als u veel zeep en shampoo gebruikt
 • als uw afweer minder is 
 • als u een huidziekte heeft
 • als u diabetes heeft

Is huidschimmel besmettelijk?

Ja, huidschimmel is besmettelijk. De schimmel zit in schilfers van de huid. De schilfers laten los van de huid en kunnen de schimmel verspreiden. Zo kunt u de schilfers oplopen in sportzalen, zwembaden en andere publieke ruimten. Als u deze schilfers op uw huid krijgt, kunt u schimmelplekken krijgen. De schimmelinfectie wordt vaak via blote voeten opgelopen. Daarna verspreidt de schimmel zich via de kleding naar andere delen van het lichaam. Schimmels op andere plekken van het lichaam kunnen ook afkomstig zijn van (huis)dieren.

Huidschimmel voorkomen

U kunt het volgende doen om huidschimmel te voorkomen:

 • Was uw huid zonder zeep. Wilt u toch zeep of shampoo gebruiken? Zorg er dan voor dat u de zeepresten goed van de huid spoelt. 
 • Droog de huid goed af na het wassen.
 • Draag ruimzittende kleren die niet knellen en niet schuren tegen de huid. U kunt het beste katoenen ondergoed en sokken dragen.
 • Doe elke dag schone kleren aan.
 • Draag (uw eigen) slippers in openbare ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. 

Huidschimmel behandelen

De meeste schimmelinfecties kunnen geen kwaad, maar het is wel belangrijk dat u de infectie op tijd behandelt. Zonder behandeling stopt de schimmel namelijk niet met groeien. U behandelt huidschimmel met een crème waar een schimmeldodend of groeiremmend middel in zit. Deze crème moet een- of tweemaal per dag aangebracht worden op de schimmelplek. Nadat de huidschimmel verdwenen is, moet u de crème nog een week smeren. Zo weet u zeker dat de schimmel weg is.

Voetschimmel behandelen (zwemmerseczeem)

Dit zit tussen de tenen en aan de voeten. Vaak loopt u een voetschimmel op in zwembaden en kleedkamers van sportverenigingen. U kunt voetschimmel goed behandelen met een antischimmelcrème zoals Livsane Antischimmelcrème Terbinafine of Lamisil crème 1%. Deze crèmes doden de voetschimmel vaak binnen één week.

Vaginale schimmelinfectie behandelen (candida vaginalis)

Dit is een schimmelinfectie aan de vagina. U herkent de infectie aan meer witte afscheiding, roodheid en jeuk. Candida ontstaat bijna nooit door seksueel contact. Meestal zijn een lage weerstand of verstoring van de bacteriën in de vagina de oorzaak. Een vaginale schimmelinfectie is goed te behandelen met Canesten Gyno Vaginale Schimmelcrème of Canesten Gyno Vaginale Schimmelinfectie capsule

Schimmelnagels behandelen (kalknagels)

Schimmelnagels zijn vaak niet pijnlijk. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 10 mensen last van kalknagels. U kunt kalknagels goed behandelen met speciale nagellak zoals nagellak van Daktarin met miconazolnitraat. Ook Wartner Kalknagelkwastje kunt u op uw nagels aanbrengen.

Hoofdschimmel behandelen

Deze schimmelinfectie herkent u aan rode plekken met schilfers tussen de haren. Ook kunt u last krijgen van jeuk. Hoofdschimmel is goed te behandelen met tabletten. Bij lichte en oppervlakkige schimmel op uw hoofd (Pityriasis versicolor), kunt u ook gebruikmaken van Selsun Huidsuspensie of Betadine 7,5% Shampoo.