Coronavirus

Wat is het coronavirus of COVID-19?

Het coronavirus is een verzamelnaam van allerlei ziektes zoals MERS en SARS. Het COVID-19 virus is ook een vorm van het coronavirus. Het COVID-19 virus kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het virus is erg besmettelijk.  

Visual coronavirus

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

Symptomen van het coronavirus kunnen in lichte of zwaardere klachten voorkomen. De klachten in de lichte vorm lijken op de symptomen van griep.

Lichte klachten

Heeft u een of meerdere van deze klachten? Test zo snel mogelijk op corona op een van de testlocaties en blijf verder thuis zodat u geen anderen kunt besmetten.

Zware klachten

  • Koorts: boven de 38 graden
  • Kortademigheid
  • Longontsteking

Heeft u de klachten in combinatie met de zware klachten? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Het coronavirus is zeer besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunt u een aantal dingen doen:

  • Houd u aan de RIVM-richtlijnen.
  • Was regelmatig uw handen,
  • Hoest of nies aan de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik weg en was hierna uw handen.
  • Houd tenminste 1,5 meter afstand van andere mensen.
  • Laat u vaccineren tegen het coronavirus zodat u beter bestand bent tegen het virus als u besmet raakt.

Waar komt het coronavirus vandaan?

De uitbraak van het coronavirus is begonnen in de provincie Wuhan in China. Het COVID-19 virus heeft zich verspreid over de rest van de wereld.

Wanneer was het coronavirus in Nederland?

Op 27 februari 2020 is in Nederland de eerste persoon positief getest op het virus. Hierna heeft de overheid heeft maatregelen genomen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen zodat ziekenhuizen de toestroom van erg zieke patiënten aan kunnen. Zo is er een aantal keer een (gedeeltelijke) lock-down geweest en moesten we mondkapjes dragen.

Vaccinatie COVID-19

Voor COVID-19 is er een vaccinatie. Deze is voor iedereen beschikbaar. Ook bestaan er boosterprikken. Lees er alles over op de site van het RIVM.
Heeft u angst voor het prikken zelf? Lees onze 7 tips om prikangst te overwinnen.

Actuele informatie

Let op: COVID-19 is een relatief nieuw virus. De informatie kan hierdoor regelmatig veranderen. Wij verwijzen u voor de laatste updates en meer informatie daarom naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid