Vitamine D vergoeding

Vanaf 1 januari 2023 worden vitamine D en vitamine D3 bevattende medicijnen niet meer vergoed. In dit artikel leest u meer over dit besluit en ons advies.

Wijziging vergoeding vitamine D

Gebruikt u op recept vitamine D3 bevattende medicijnen? Dan krijgt u deze vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed door uw zorgverzekeraar. Vanaf dat moment moet u de medicijnen zelf betalen. U krijgt een rekening van uw apotheek bij ontvangst van het medicijn.

Waarom wordt vitamine D niet meer vergoed?

Het is een keuze van Rijksoverheid. De Rijksoverheid wil hiermee geld besparen. Ze vindt dat mensen de vitamine D medicijnen zelf kunnen betalen. Meer weten? Lees hier de publicatie van het Zorginstituut.

 

Voor welke vitamine D medicijnen verdwijnt de vergoeding?

Dit geldt voor alle vitamine D3 en/of vitamine D3-bevattende producten. Deze zijn bekend onder de medische naam Colecalciferol of Cholecalciferol. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld calcium + vitamine D3, zoals Calci Chew D3 kauwtabletten en CAD D3 zakjes met bruisgranulaat (in alle sterktes).

Het gaat nu om de hogere sterkten vitamine D. De lagere sterktes vitamine D waren al per 2019 uit de basisverzekering gehaald. Twijfelt u of dit ook voor uw recept geldt? Vraag het uw BENU apotheker.

Wat is het advies van BENU?

Blijf de voorgeschreven hoeveelheid medicijnen gebruiken van uw apotheek. Aan de werking verandert niets. Uw (huis)arts heeft deze medicijnen voorgeschreven omdat u ze nodig heeft. Deze specifieke medicijnen met hoge dosering zijn niet zonder recept verkrijgbaar. Bij vragen over uw recept kunt u terecht bij uw (huis)arts.

 

Waarvoor is vitamine D belangrijk?

  • Voor sterke botten.
  • Een goede werking van de spieren.
  • Het immuunsysteem.

Ook is vitamine D om botontkalking te voorkomen of te behandelen.

Heb ik nog een recept nodig?

Ja dit blijft hetzelfde als u nu een recept heeft voor uw medicijnen. U krijgt alleen geen vergoeding meer. 

Wat ga ik betalen vanaf 01-01-2023?

De kosten zijn tussen de €3,- en €4,- per maand. De definitieve prijzen zijn afhankelijk van de leveranciers. Uiteraard zijn de prijzen marktconform. 

Kan ik vitamine D medicijnen vergoed krijgen met een aanvullende verzekering?

Zorgverzekeraars bepalen zelf welke medicijnen zij via de aanvullende zorgverzekering vergoeden. Bekijk het vergoedingenoverzicht op hun websites om te zien of u de vitamine D medicijnen vergoed krijgt via een aanvullende verzekering. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Wat als ik het niet zelf kan betalen?

Vraag uw apotheker of de vitamine D medicijnen die u heeft in een lagere prijs verkrijgbaar zijn. Bijvoorbeeld van een ander merk. Kunt u dat ook niet betalen? Vraag uw gemeente om hulp.

Vitamine D in de herhaalservice

Wist u dat uw vitaminen D medicijnen heel geschikt zijn voor de BENU Herhaalservice? Als uw voorraad bijna op is zorgen wij er automatisch voor dat uw nieuwe medicijnen op tijd klaar liggen bij de balie of in de afhaalautomaat. U hoeft dan geen herhaalrecept meer in te dienen. De afhaalautomaat is bij de meeste apotheken zelfs 24 uur toegankelijk. Meld u hier aan voor de BENU Herhaalservice.

Meer over vitamine D

Wilt u meer weten over vitamine D of de vergoeding? Lees ook: Vitamine D tekort in de winter of bekijk ons assortiment vitamine D supplementen (receptvrij).