Veelgestelde vragen

Wat is diabetes?

Normaal zorgt insuline ervoor dat de bloedglucose in balans blijft. Bij mensen met diabetes is deze balans verstoord. Bijvoorbeeld doordat het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt. Of doordat het lichaam minder gevoelig is voor insuline. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Lees ook: alles over diabetes.

Welke typen diabetes zijn er?

Er zijn verschillende typen diabetes. De meeste voorkomende is diabetes type 2. Mensen met dit type diabetes hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. De behandeling hangt af van het insulinetekort en de werking van de alvleesklier. Dieet, medicijnen of insuline kunnen helpen.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem vernielt de cellen die insuline aanmaken. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag hun bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Daarnaast bestaat er onder andere zwangerschapsdiabetes, LADA en MODY. Kijk voor een volledig overzicht van de verschillende typen op de website van het Diabetesfonds.

Wat is insuline?

Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam de glucose, die u via de voeding binnenkrijgt, goed kan verwerken.

Welke soorten diabetesmaterialen zijn er?

Er zijn verschillende soorten diabetesmaterialen. Er zijn diabetesmaterialen om uw bloedsuiker te meten en diabetesmaterialen om insuline toe te dienen. Lees ook: diabetesmaterialen.

Welke bloeddruppel moet ik gebruiken voor de test?

Bij droge, gewassen handen is de eerste bloeddruppel net zo betrouwbaar als een volgende. Is het niet mogelijk om uw handen te wassen en zijn uw handen niet al te vies? Veeg de eerste druppel af en gebruik te tweede.

Welke belangenorganisaties zijn er voor diabetes?

Download hier het overzicht met alle belangenorganisaties.