Tips voor medische voeding

Iedereen heeft zijn eigen smaakvoorkeur en behoefte aan variatie. Onze diëtisten geven u daarom advies bij het gebruik van medische voeding. Hieronder treft u een aantal tips.

Tips voor meer variatie

  • Wissel zoete en hartige smaken met elkaar af.
  • Voeg iets extra’s toe aan de drinkvoeding. Bijvoorbeeld: een scheutje honing, siroop, slagroom, oploskoffie, jam, anijs of ijs.
  • Voeg de drinkvoeding in de smaak neutraal toe aan uw soep, saus, koffie of zuiveldrank.
  • Verwarm de drinkvoeding in de smaak chocola, koffie, mokka of hartige smaken. Doe dit niet te lang en laat de drinkvoeding niet koken. Anders kunnen er voedingsstoffen verloren gaan.
  • Varieer met deze recepten.

Tip voor een minder zoete smaak

Vindt u de drinkvoeding te zoet? Door de drinkvoeding te koelen vermindert de zoete smaak. Voeg eventueel een ijsblokje toe. Afhankelijk van de soort drinkvoeding kunt u de voeding ook mengen met (karne)melk, vruchtensap, yoghurt of (bubbel)water. Doordat het volume toeneemt kunt u sneller een vol gevoel krijgen.

Tip voor een minder sterke geur

Vindt u de geur van de drinkvoeding niet aangenaam? Gebruik een rietje en drink de voeding rechtstreeks uit de verpakking.

Tip tegen een droge mond

Een droge mond wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan speeksel. Als u minder eet en drinkt, wordt er minder speeksel geproduceerd. Ook behandelingen zoals chemo- en radiotherapie kunnen een droge mond veroorzaken. Zorg dat u altijd drinken bij de hand hebt en neem bij iedere hap voedsel een slokje drinken.

Friszure voedingsmiddelen (bijvoorbeeld appel, tomaat, augurk of uitjes) zorgen voor een toename van dun speeksel. Spoelen met een zoutoplossing of kunstspeeksel kan ook een oplossing zijn. Vraag ernaar bij uw arts of diëtist.

Tip tegen slijmvorming

Drinkvoeding op melkbasis kan het gevoel geven dat er slijm in uw keel of mond zit. Een drinkvoeding op sap of yoghurtbasis kan het gevoel van slijm verminderen. Ook een ijsblokje of een slokje water na het nemen van de drinkvoeding kan helpen. Water drinken gedurende de dag verdunt het slijm waardoor het gemakkelijker op te hoesten is.

Heeft u persoonlijk advies nodig?

Voor advies of hulp bij het juiste gebruik van de medische drinkvoeding kunt u terecht bij onze diëtisten. Kijk op onze contactpagina voor de contactmogelijkheden.

Lees meer:


< terug naar medische voeding.