Huidproblemen

Als uw huid geïrriteerd is kan dat voor problemen zorgen met uw stomamateriaal. Door huidproblemen kan het zijn dat de huidplaat minder goed hecht waardoor lekkage kan optreden. De lekkage kan er dan weer voor zorgen dat de irritatie erger wordt. Heeft u last van huidproblemen? Neem dan gelijk contact op met uw stomaverpleegkundige.

Oorzaken van huidproblemen bij een stoma

De huid van uw buik is niet bestand tegen ontlasting. Dit kan wel langzaam aan verbeteren.

Andere oorzaken die kunnen zorgen voor huidirritaties zijn:

  • De huidplak wordt te vaak op verkeerde wijze verwijderd.
  • U bent overgevoelig voor ingrediënten in de huidplak
  • De huid komt in contact met ontlasting vanuit de stoma
  • De huidplak absorbeert de transpiratie vanuit de huid niet goed

Wilt u meer tips over het verzorgen van uw stoma en huidirritaties voorkomen? Lees dan de tips hoe u uw stoma kunt verzorgen.

Het voorkomen van huidproblemen bij een stoma

Om huidproblemen te voorkomen is het belangrijk dat u het juiste materiaal gebruikt met de opening op de goede maat en dat u het materiaal tijdig, op de juiste wijze verwijderd.

Zelfs als u de materialen p de juiste manier gebruikt kunnen er helaas alsnog huidproblemen voorkomen. Uw stomaverpleegkundige kan dan de volgende materialen inzetten:

Huidherstellende poeder/Hydrocolloïdpoeder

Een herstellende poeder kan gebruikt worden bij een vochtige huid of bij slijmvliesaandoeningen. Als uw huid zo geïrriteerd is dat de wondjes vocht afgeven, kunt u ook poeder gebruiken. De poeder beschermt de huid tussen de stoma en het opvangmateriaal.

Breng de poeder dun aan. Strooi wat poeder op de huid waar u huidproblemen heeft en veeg het extra aan poeder voorzichtig weg met een gaasje. (Let op: blaas het poeder niet weg! Door te blazen blaast u bacteriën uit de mond over uw kapotte huid.

Huidbeschermende crèmes / barrière crèmes

Het is normaal dat de huid een beetje rood is wanneer de huidplaat wordt verwijderd. Als de roodheid niet wegtrekt of gevoelig aanvoelt, dan kunt u een huidbeschermende crème gebruiken. U gebruikt altijd maar een klein beetje van deze crème, ongeveer het formaat van een lucifer kopje. Deze crème wordt voorzichtig in de huid gewreven totdat deze stroef aanvoelt. Deze crèmes werken alleen op een droge huid.

Beschermfilmlaag

Er zijn verschillende beschermfilmlaagjes. Deze middelen gebruikt u om een extra laagje te vormen op de huid. Uw huid wordt hierdoor beschermd tegen ontlasting of urine. Bij een geïrriteerde huid is het beter om een beschermfilmlaagje te gebruiken zonder alcohol.

Removers

De huidplaat is vaak goed te verwijderen met een gaasje met lauwwarm water. Soms kan het verwijderen van de huidplaat pijnlijk zijn, bijvoorbeeld bij huidaandoeningen, bij bepaald medicijngebruik of bij bestraling. In deze situaties kunt u een lijmrestverwijderaar/remover gebruiken. Deze producten worden helaas niet vergoed.