Lekkage

Een lekkage is de meest voorkomende complicatie bij stomadragers. Lekkage is heel vervelend, maar is in de meeste gevallen goed op te lossen. Hier leest u meer over de oorzaken en de oplossingen van een stoma lekkage.
Vrouw met hand op stomazak

Oorzaken van een lekkage van uw stoma

Bekende oorzaken van lekkages zijn:

  • Gewichtsverandering: door aankomen of afvallen kan uw stomamateriaal verkeerd gaan liggen.

  • De stoma komt niet voldoende naar buiten. Dit heet een teruggetrokken stoma of stoma op huidniveau.

  • De opening van het materiaal is niet de juiste maat: deze is te groot of te klein.

  • De stoma is van vorm veranderd.

  • Pancaking: hierbij klontert de ontlasting samen en duwt deze uw stomazakje van het lichaam af. Het kan zijn dat uw stoma zakje vacuüm wordt gezogen. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting zich ophoopt, hierdoor kan nieuwe ontlasting er niet langs. De nieuwe ontlasting gaat onder het huidplaatje kruipen waardoor lekkage en/of huidirritatie ontstaat.

Oplossingen voor de lekkage van uw stoma

Neem bij een lekkage altijd contact op met uw stomaverpleegkundige. Hij/zij kan samen met u zoeken naar de beste oplossing. Een paar manieren om de lekkage op te lossen of te voorkomen zijn:

Huidherstellende poeder/Hydrocolloïdpoeder

Een herstellende poeder kan gebruikt worden bij een vochtige huid of bij slijmvliesaandoeningen. Als uw huid zo geïrriteerd is dat de wondjes vocht afgeven, kunt u ook poeder gebruiken. De poeder beschermt de huid tussen de stoma en het opvangmateriaal.

De poeder moet dun worden aangebracht. Strooi wat poeder op de huid waar u huidproblemen hebt en veeg het extra aan poeder voorzichtig weg met een gaasje. (Let op: blaas het poeder niet weg! Door te blazen blaast u bacteriën uit de mond over uw kapotte huid.

Opvulpasta

Kleine plooitjes en kuiltjes kunnen voor een lekkage zorgen. U kunt deze opvullen met pasta uit een tube of met een pastaring. De huidplaat sluit dan beter aan waardoor u minder kans heeft op een lekkage.

Gordel (alleen bij convex)

Een gordel is een riempje die u aan de huidplaat of het stomazakje vastmaakt. De gordel gaat vervolgens om uw middel. Hiermee maakt u de stoma extra goed vast.

Indikkers

Wanneer de ontlasting erg dun is heeft u meer kans op een lekkage. Het kan dan helpen om de ontlasting in te dikken met een indikker. De indikker zijn capsules of sachets die u in het stomazakje plaatst. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting bindt tot het lijkt op een soort van gel.

Vragen

Kijk bij de veelgestelde vragen over een stoma.