Voedingsadviezen bij een urostoma

De invloed van een urostoma op uw lichaam

Een urostoma is een kunstmatige uitgang van de urinewegen op de buik. Deze stoma wordt vaak aangelegd wanneer de blaas niet goed meer werkt of wanneer de blaas verwijderd is.

Wat mag u eten met een urostoma?

Met een urostoma mag u alles eten en drinken. U kunt met de diëtist of stomaverpleegkundige uw voeding en vochtinname bespreken.

Wel zijn er een aantal tips die u kunt volgen als u een urostoma heeft:

Tip 1: Drink voldoende

Drink verdeeld over de dag minstens 2 liter vocht. Alle soorten drank tellen mee, zoals koffie, thee, limonade, maar ook soep, melk, vla en appelmoes.

Wanneer u veel vocht en zout verliest, zoals bij sporten of diarree, kunt u het vocht en zout aanvullen met een isotone drank. Isotone dranken zijn dranken met dezelfde hoeveelheid suikers en zouten als de vloeistoffen in ons lichaam. Deze helpen bij de opname van suiker en zouten via de darm. Denk hierbij aan: ORS, isotone sportdranken (6-8g koolhydraten per 100ml), groente- en tomatensap met extra zelf toegevoegd zout, bouillon, melk en karnemelk.

Wanneer uw urine kleurloos of lichtgeel is, dan drinkt u genoeg per dag. Wanneer u weinig plast en uw urine is donker van kleur, dan heeft u waarschijnlijk te weinig gedronken.

Tip 2: Let op de zuurgraad van uw urine

Om huidproblemen en een urineweginfectie te voorkomen is het belangrijk dat de urine lichtzuur is. Dit betekent dat de pH-waarde van uw urine tussen de 5,5 en 6.5 zit. Als de pH-waarde hoger is, heeft u meer kans op urineweginfecties. De pH-waarde heeft invloed op de plakkracht van uw stomamateriaal. Heeft u problemen met de pH-waarde van uw urine? Laat de pH-waarde van uw urine dan meten door uw arts.

Tip 3: Blijf op gewicht

Let op dat u goed eet en voldoende voeding binnen krijgt. Het beste is dat uw gewicht zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Als uw gewicht schommelt kunt u namelijk last krijgen van uw stoma en kan het verzorgen van uw stoma lastig worden. Zo kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met een lekkage of huidirritatie.

Zorgprofessional van BENU met een klant

Veelvoorkomende klachten door eten

Als u bepaalde dingen eet kunt u last krijgen van klachten. Deze klachten zijn vaak goed te voorkomen door bepaalde producten niet te eten.

Sterk ruikende urine

Het kan voorkomen dat door het eten van bepaalde voedingsmiddelen de urine een sterke geur krijgt.

Producten waar de urine een sterkere geur van krijgt zijn:

  • vis,
  • asperges,
  • thee,
  • ei,
  • citrusvruchten (citroen en limoen).

Heeft u last van klachten en weet u niet precies waar dit door komt? Vraag uw stomaverpleegkundige dan om advies.