Help mee medicijnverspilling voorkomen

Elk jaar gooien we in Nederland 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weg. Dat is zonde en klinkt misschien gek wanneer u denkt aan de toenemende zorgkosten en medicijntekorten. Daarbij is het ook nog eens heel slecht voor het milieu. Hoe kan dit? Wat doet BENU om medicijnverspilling te voorkomen? En wat kunt u zelf doen? Wij leggen het u graag uit.
Kleine prullenbak met daarin medicijnstrips

Hoe ontstaat medicijnverspilling?

Medicijnverspilling kan op verschillende manieren ontstaan:

 • Klanten houden medicijnen over
  Stapt u over op een ander medicijn, of houdt u medicijnen over omdat u teveel heeft meegekregen?  Zodra een medicijn de apotheek verlaat mag het medicijn niet meer aan een ander gegeven worden. Zelfs niet als de verpakking nog dicht is. Als apotheker kunnen wij namelijk niet meer de garantie geven dat het medicijn op de juiste manier is bewaard. Daardoor weten wij dus niet of dit overgebleven medicijn nog veilig is om te gebruiken. Onveilige medicijnen kunnen namelijk schadelijk zijn. Niet-gebruikte medicijnen moeten we daarom vernietigen.
   
 • Klanten gebruiken meer medicijnen dan nodig
  Het komt ook vaak voor dat klanten lange tijd (receptvrije) medicijnen gebruiken die ze eigenlijk niet meer nodig hebben. Sommige medicijnen hebben zelfs een verslavende werking. Voorbeelden hiervan zijn antidepressiva, kalmeringsmiddelen, neussprays en pijnstillers. Ook deze middelen zijn slecht voor het milieu en voor uw portemonnee. Gebruikt u al langere tijd medicijnen? Bekijk samen met uw BENU Apotheker of deze nog nodig zijn in de BENU Medicijnbeoordeling. Wilt u graag minderen met een medicijn? Maak dan gebruik van onze BENU Afbouwservice.
 • Medicijnen raken over datum
  Groothandels kopen medicijnen in grote hoeveelheden vanuit het buitenland. Zij proberen dit zo goed mogelijk af te stemmen op hoeveel medicijnen er nodig zijn in Nederland. Toch komt het soms voor dat er een voorraad van een bepaald medicijn vernietigd moet worden omdat het over datum is. Bijvoorbeeld doordat een medicijn niet meer wordt vergoed door uw zorgverzekering of omdat er een verstoring is in het leveringsproces door een medicijntekort. Brocacef, de groothandel die aan BENU levert, probeert dat uiteraard te voorkomen door een zeer scherp inkoopbeleid.

Wat doet BENU om medicijnverspilling tegen te gaan

Samen met het KNMP (apothekersorganisatie) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) proberen we nieuwe manieren te bedenken om medicijnverspilling tegen te gaan. Voorbeelden van wat we al doen zijn:

 • Medicijnen die u het hele jaar nodig heeft krijgt u bijvoorbeeld per maand of per kwartaal mee. 
  Als er iets verandert in uw situatie, of bij uw verzekeraar, hoeven we geen grote hoeveelheden medicijnen te vernietigen. U kunt uiteraard gebruik maken van onze automatische herhaalservice.

 • Wij bieden services aan die zich richten op passend medicijngebruik
  Wij vinden het belangrijk dat u gezond bent en blijft. Daarom kunt u als klant gebruik maken van onze BENU Medicijnbeoordeling en BENU Medicijnen afbouwen. Deze services zijn erop gericht dat u alleen gebruikt wat nodig is en dat u zich zo goed mogelijk blijft voelen.

 • We laten verpakkingsmateriaal van medicijnen recyclen
  In veel van onze BENU Apotheken vindt u de BENU-Teva retourbox. Hierin verzamelen we al het restafval van medicijnen.

 • Afspraken over ziekenhuispatiënten om medicijnen van thuis te mogen gebruiken
  Soms komt het voor dat u voor langere tijd in het ziekenhuis moet blijven. Vroeger mocht u dan alleen medicijnen van het ziekenhuis gebruiken. Hier zijn nu voor sommige gevallen nieuwe afspraken over gemaakt zodat de medicijnen van 'thuis' niet meer overblijven.

Ook (huis)artsen, ziekenhuizen en fabrikanten strijden mee om medicijnverspilling te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan slimmer voorschrijven, slimmere verpakkingsmaterialen en slimmere communicatie rondom patiënten die in hun laatste levensfase medicijnen gebruiken.

Wat kunt u zelf doen tegen medicijnverspilling

Wanneer u medicijnen krijgt, is het belangrijk dat u deze inneemt zoals de arts deze heeft voorgeschreven. Daarom krijgt u van uw apotheker een goede uitleg over uw medicijnen, zodat u weet hoe en wanneer u ze moet gebruiken. Zo kunt u 'therapietrouw' blijven. Het onjuist gebruiken van medicijnen kan op lange termijn namelijk leiden tot meer klachten en bijwerkingen waardoor u weer meer (andere) medicijnen nodig heeft.

Lukt het u niet om uw medicijnen op tijd in te nemen? Heeft u last van bijwerkingen of vergeet u vaak een dosis? Neem dan contact op met uw BENU Apotheker. Wij denken graag mee over een oplossing. Zo kan de apotheker uw medicijnen meegeven in de BENU Medicijnrol. U krijgt dan uw medicijnen verpakt in zakjes met hierop de datum en de tijd wanneer u de medicijnen moet nemen. Meer weten? Lees meer over BENU Medicijnrol.

Heeft u toch medicijnen over?

Spoel nooit uw (ongebruikte) medicijnen door de wc of gootsteen en gooi resten niet bij het gewone huisafval. In uw apotheek staat meestal een BENU-Teva retourbox waar u uw medicijnresten in kwijt kunt. Zo niet, lever het dan in bij de balie.

De lege doosjes en papieren zakjes kunnen bij het oud papier. Het overige medicijnafval (zoals doordrukstrips en lege flesjes) kunt u in de PMD-container of afvalzak doen.