Gezond eten

Waarom is gezond eten belangrijk?

De juiste voeding heeft veel voordelen:

  • Meer energie
  • Beter immuunsysteem
  • Stabiel gewicht
  • Gezonde werking van het lichaam

Aan de andere kant kunt u van verkeerde voeding ook ziek worden. Overgewicht en obesitas zijn bekende gevolgen van verkeerde voeding, maar ook diabetes, kanker en hart- en vaatziekten hebben een relatie met voeding.

Wat is gezond eten?

Gezond eten betekent:

  • Gevarieerde voeding
  • De juiste hoeveelheid
  • Weinig onverzadigde vetten
  • Genoeg groente en fruit

Als u gezond eet, krijgt uw lichaam alle voedingsstoffen en energie binnen die het nodig heeft.

Ons advies:

  • Eet gevarieerd en zoveel mogelijk vers om extra suiker en zout te vermijden.
  • Eet tenminste 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag.
  • Eet vezelrijk, denk dan aan volkorenproducten en peulvruchten, maar eet deze met mate. Lees ook de 10 tips om meer vezels te eten.
  • Eet minimaal één keer per week vette vis, zoals zalm of haring.
  • Eet dagelijks een handjevol ongezouten noten.
  • Eet rustig en neem kleine happen. Zo merkt u sneller wanneer u vol zit.
  • Vermijd fruit-, energie- en frisdranken, hier zitten veel (toegevoegde) suikers in.
  • Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag, dit is 8-10 glazen water of kruidenthee per dag. Lees ook de 5 tips hoe u voldoende water kunt drinken.
  • Let op het soort vet in uw eten. Te veel verzadigde vetten zijn slecht voor u. Het is beter om producten met onverzadigde vetten te kiezen. Lees meer over vetten in eten. 
  • Wilt u weten wat u eet? Houd dan een ‘bewustwordingsdagboek’ bij.

Tips om meer groente te eten

  • Maak bij het avondeten 2 soorten groente klaar in plaats van 1. Verminder daarbij de hoeveelheid aardappels, pasta of rijst.
  • Kies voor gezonde tussendoortjes. Bijvoorbeeld fruit, ongezouten noten of rauwkost (tomaatjes, komkommer, radijs, bleekselderij of wortel).
  • Eet bij de lunch groente. Denk aan paprika of komkommer op brood, een salade of een groenteomelet.
  • Eet dagelijks zelfgemaakte groentesoep.
  • Maak een plan met wat u wilt eten en varieer met seizoensgroente.
  • Koop bij de wekelijkse boodschappen één soort groenten die u niet vaak eet. Verras uzelf met nieuwe smaken.
  • Voor het gemak kunt u kiezen voor voorgesneden groente, diepvriesgroente en groente uit pot of blik, zonder toegevoegd suiker en zout.

Tips om meer fruit te eten

  • Eet fruit bij het ontbijt. Meng bijvoorbeeld een kiwi of blauwe bessen in kwark.
  • Maak een gewoonte van fruit eten. Eet bijvoorbeeld fruit wanneer u thuis komt van werk of eet fruit op een vast tijdstip, bijvoorbeeld in uw pauze.
  • Probeer ook bij fruit bewust te variëren op basis van de seizoenen.
  • Voeg fruit toe aan uw salades of aan uw avond eten. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien of een appel, heerlijk fris
  • Ons advies is om fruit zo veel mogelijk te eten en niet te veel te drinken als vruchtendrank of smoothie. De waardevolle stoffen uit fruit worden namelijk beter opgenomen in uw lichaam
    wanneer u fruit eet.

Bron: www.voedingscentrum.nl / Arts en Leefstijl, 2020