Uw kind veilig in de zon

10 tips om uw kind te beschermen tegen zonverbranding

Buiten zijn is leuk én gezond voor kinderen. Helemaal bij lekker weer. Het is wel belangrijk dat u uitkijkt met de zon. Een verbrande huid is niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk. Zeker voor kinderen. Verbranding van de kinderhuid verhoogt later de kans op huidkanker, zegt KWF Kankerbestrijding. Met onderstaande tips beschermt u uw kind tegen verbranding. Zo geniet u samen veilig van de zon.

Jongen van 3 jaar drinkt limonade in de zon op het strand.
 1. Houd kinderen tot 1 jaar uit de zon

  De babyhuid heeft nog geen beschermend pigment. Daardoor verbrandt een baby extra snel. BENU Apotheek raadt u daarom aan om kinderen tot 1 jaar uit direct zonlicht te houden.

 2. Vermijd de meeste zonkracht

  Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is de zonkracht het sterkst. U kunt in die tijd het best naar binnen gaan of de schaduw opzoeken. Ook in de schaduw komt er wat uv-straling op de huid. Het blijft dus nodig de huid op andere manieren te beschermen.

 3. Kies een zonnebrandcrème met een hoge factor

  Om de kinderhuid tegen verbranding te beschermen is een zonnebrandcrème met factor 30 of meer nodig. Hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming.

 4. Gebruik genoeg zonnebrandcrème

  Om de zonnebrandfactor te halen die op de fles staat, smeert u een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème. Aan 7 theelepels heeft u voldoende. Verdeel de zonnebrandcrème gelijkmatig over de huid van uw kind.

 5. Smeer uw kind vooraf in

  U kunt uw kind het best een half uur voordat het naar buiten gaat insmeren. De zonnebrandcrème heeft dan genoeg tijd om in de huid te trekken. Zo is uw kind beschermd zodra het in de zon komt.

 6. Herhaal het insmeren regelmatig

  Smeer uw kind om de 2 uur in met zonnebrandcrème. Is uw kind nat geworden door water of zweet? Dan smeert u uw kind nog een keer in zodra het is opgedroogd.

 7. Let op kwetsbare plekken

  De neus, oren, lippen en de bovenkant van voeten verbranden sneller dan andere delen van het lichaam. Check na het insmeren van uw kind of u deze plekken niet bent vergeten. Bescherm ook de ogen van uw kind met een zonnebril waar glazen in zitten met een uv-filter.

 8. Bedek het hoofd van uw kind

  Zet uw kind een hoed of pet op. Daarmee worden hoofd, gezicht en nek beschermd tegen de zon. Bovendien verkleint het de kans op een zonnesteek.

 9. Trek uw kind uv-werende kleding aan

  Kleding die uv-werend is beschermt uw kind met een hoge factor tegen verbranding. Ook in het water. Gewone kleding beschermt als een zonnebrandcrème met factor 15. Als deze kleding nat wordt, neemt de beschermende factor af.

 10. Geef het goede voorbeeld

  Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders. Door zelf verstandig met zonlicht om te gaan, wordt de kans groter dat uw kind dit ook doet.

Voor persoonlijk advies kunt u natuurlijk altijd terecht bij uw BENU Apotheek.