Firdevs zorgt voor veilig medicijngebruik

Elke klant is uniek
De BENU Medicijnscan is een belangrijk middel om de gezondheid van klanten te bewaken die regelmatig medicijnen krijgen voorgeschreven. Firdevs en haar collega’s voeren daarom honderden gesprekken met klanten gedurende het jaar. “Ik nodig voor de BENU Medicijnscan klanten uit in de apotheek. Of ik ga thuis bij ze op bezoek.
Aan de hand van een vragenlijst ga ik na hoe medicijnen worden ervaren, hoe de werking is en of er bijwerkingen zijn. Ik vraag ook naar andere zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Ik probeer niet alleen vragen te stellen om af te vinken, maar probeer ook naar specifieke behoeften te kijken. Mijn algemene aanpak bij alle klanten is heel praktisch. Elke klant is uniek. Ik kijk naar wat een klant nodig heeft en stel bruikbare en praktische oplossingen voor.”
“Het scheelde dus een haartje!”
“Soms gaat het echt net goed”, vertelt Firdevs. “Een klant van 85 jaar was opgenomen geweest in het ziekenhuis. Na ontslag had hij geen recept of instructies meegekregen voor thuismedicatie. De klant verkeerde daardoor in de veronderstelling dat hij niets meer hoefde te gebruiken. Tijdens het review gesprek kwam ik hier pas achter. Hij bleek al twee maanden geen medicijnen meer te slikken. Meerdere medicijnen waren echt van levensbelang om zijn hart- en vaatziekten te behandelen en verstoring van de nierfunctie te voorkomen. Het scheelde dus een haartje!”
In Nederland heeft 48% van de mensen boven de 40 jaar een of meerdere chronische aandoeningen (bron: Vektis factsheet chronische ziekten).
Voor hun levenskwaliteit zijn zij sterk afhankelijk van het gebruik van medicijnen. Medicijnen die alleen goed werken wanneer die op juiste manier en moment worden gebruikt. Dat is voor veel mensen lastig. Vooral klanten die verschillende medicijnen gebruiken of moeite hebben met dingen onthouden is dit een grote uitdaging. Apotheken kunnen hen helpen met het goed innemen van medicijnen.
Door hun welzijn te vergroten, voelen klanten zich wat minder patiënt.
De klant echt leren kennen
Firdevs vertelt over een andere klant met bijwerkingen. “Door goed te luisteren en niet alleen naar het medische verhaal te kijken, maar ook naar de sociale context heb ik deze klant goed leren kennen. Dat gaf mij inzicht in de impact van de bijwerkingen op haar leven. Haar verhaal was voor mij de aanleiding om een advies aan haar longarts voor te leggen om met een longbeschermer te starten zonder langwerkende luchtwegverwijder. Dat was een specifieke longbeschermer die pas in de longen uitgezet worden zodat de klant minder of geen systemische bijwerkingen ervaart.
Omdat ze met de luchtwegverwijders zou gaan stoppen zouden de spierkrampen ook niet meer optreden. Ik stelde ook voor om een kortwerkende luchtwegverwijder te starten bij kortademigheid. Na een tijd werden de bijwerkingen hierdoor een stuk minder en had ze ook niet zulke heftige longaanvallen meer. De klant was helemaal gelukkig en leefde weer op. Drie maanden later kwam ze mij in de apotheek bloemen brengen om te bedanken!”.
Goede en veilige werking
Gesprekken voeren met klanten is heel belangrijk om te zorgen dat medicijnen veilig en juist worden gebruikt. Voor apotheekmedewerkers is het niet altijd duidelijk met welke reden medicijnen worden voorgeschreven door een arts. Medicijnen worden gebruikt voor verschillende aandoeningen en indicaties. Door dit goed uit te zoeken kunnen apotheekmedewerkers een klant op maat adviseren over hun medicijnen en zo zorgen voor de goede en veilige werking.
Dankzij de BENU Medicijnscan ontstaat een goed beeld hoe de combinatie van verschillende medicijnen in de praktijk werkt. Interactie tussen medicijnen kan de werking verminderen of juist meer klachten geven. Samen met betrokken artsen proberen we dan een beter alternatief te vinden. Door hun welzijn te vergroten, voelen klanten zich wat minder patiënt.”
Ook werken bij BENU?
Bekijk onze vacatures.