Wat te doen tegen hoest?

Wat is een hoest? 

Slijm ophoesten kan heel vervelend zijn. Hoest of hoesten ontstaat doordat uw luchtwegen worden geprikkeld. Door het hoesten maakt uw lichaam uw luchtwegen schoon. Het hoesten zorgt er namelijk voor dat alles wat niet in uw luchtwegen thuishoort (zoals slijm, stof of rook) wordt verwijderd. Zo zorgt het hoesten voor bescherming van uw luchtwegen.

Soorten hoest

Er zijn twee soorten hoest: kriebelhoest en slijmhoest. In dit artikel leest u meer over de soorten hoest.

Hoe ontstaat hoest?

Hoest kan een bijverschijnsel zijn van verkoudheid of griep. Hoest komt ook voor bij aandoeningen als COPD en astma. 

Een jonge vrouw is aan het hoesten

Symptomen van hoesten

Er zijn allerlei soorten hoest, van een lichte hoest (kuchen) tot zware hoest (rochelhoest) en van tijdelijke hoest (bijvoorbeeld kriebelhoest in een stoffige omgeving) tot chronische hoest (bijvoorbeeld bij astma of COPD).

Hoest heeft vaak de volgende symptomen: pijn in uw keel en/of een droge keel. 
Grofweg zijn er twee soorten hoest: 

 • Kriebelhoest, prikkelhoest, droge hoest 

  Bij kriebelhoest (ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd) heeft u last van een kriebel in uw keel. Deze hoest wordt meestal veroorzaakt door een virus. Maar kriebelhoest  kan ook worden veroorzaakt door hooikoorts, luchtvervuiling, rook of kou. Als u kriebelhoest heeft, hoest u nauwelijks slijm op. 

 • Slijmhoest 

  Bij slijmhoest heeft u last van slijm in uw keel. Bij slijmhoest komt er bij elke hoestbui slijm omhoog. Soms kan dit slijm hardnekkig zijn en vastzitten in uw longen. Dan is het niet makkelijk om het slijm op te hoesten. De oorzaak van slijmhoest is vaak een verkoudheidsvirus of griepvirus

Slijmhoest voorkomen

Slijmhoest kunt u meestal niet voorkomen, omdat slijmhoest vaak het gevolg is van een andere aandoening. Slijm ophoesten wordt doorgaans veroorzaakt door verkoudheid, griep, een ontsteking in uw keel of longen, of door een aandoeningen van uw luchtwegen. Bij slijmhoest is het dus zaak om de oorzaak van het slijm ophoesten te bestrijden.

Tips om kriebelhoest te voorkomen

 • Zorg voor gezonde luchtkwaliteit in uw woning.
 • Stop met (mee)roken.
 • Forceer uw stembanden niet.

Hoest behandelen 

Hoesten heeft een functie. Via het hoesten verwijdert uw lichaam namelijk ongewenste of prikkelende stoffen uit uw keel, longen en luchtwegen. Hoesten moet u dus niet onderdrukken. Bovendien gaat hoest vaak vanzelf weer over. Maar zolang u hoestklachten heeft of slijm ophoest, kan dat wel vervelend zijn. Deze tips kunnen verlichting geven bij hoesten: 

 • Uw keel ‘smeren’ 

  Zuigen op een snoepje, zuurtje of dropje verzacht uw keel. Een lepeltje hoestdrank kan eveneens verzachtend zijn, net als thee met honing erin. Zo kunt u het hoesten tegengaan. Er zijn ook zelfzorgproducten die uw keel kunnen verzachten. U vindt ze in de BENU Webshop.

 • Extra drinken 

  Als u veel drinkt, bijvoorbeeld water of thee, verdunt u het slijm in uw luchtwegen. Daardoor is het makkelijker op te hoesten. 

 • Niet roken of meeroken 

  Rook prikkelt uw luchtwegen. Dat veroorzaakt (extra) hoest. Zorg daarom dat u geen rook binnenkrijgt. 

Wanneer naar uw huisarts met hoest? 

Blijft u langer dan twee weken hoesten of slijm ophoesten? Blijft uw hoest steeds terugkomen? Dan is er sprake van chronische hoest. Het is raadzaam om hiermee naar uw huisarts te gaan.

Een gezin loopt lachend over het strand

Welke middelen kunt u gebruiken bij hoest?

Er zijn diverse zelfzorgproducten verkrijgbaar wanneer u last heeft van een hoest. Denk hierbij aan hoestverzachtende middelen en hoestprikkeldempende middelen. U vindt ze in uw BENU Apotheek of bestelt ze makkelijk in de BENU Webshop. Uw apotheker adviseert u graag over welke middelen het best bij uw situatie passen. 

Hoestverzachtende middelen 

Hoestverzachtende middelen verzachten de keel. Het hoesten wordt hierdoor minder pijnlijk. Ze werken ongeveer even goed als een lepel honing of een dropje om de keel te verzachten.  

Hoestprikkeldempende middelen 

Hoestprikkeldempende middelen verhogen de hoestprikkeldrempel in het centrale zenuwstelsel en verminderen daardoor de neiging tot hoesten. Ze worden gebruikt bij kriebelhoest, wanneer de keel en longen zijn geïrriteerd.