Alles over bronchitis

Wat is bronchitis?

Bronchitis is een besmettelijke aandoening voor volwassenen en kinderen waarbij de slijmvliezen van de bronchiën ontstoken zijn. De lucht die u inademt stroomt via de luchtpijp naar kleine vertakkingen in de longen. Deze vertakkingen heten bronchiën. De ontstoken slijmvliezen maken daar extra slijm aan. Dit slijm zorgt ervoor dat ademen moeilijker is en u moet hoesten

 • Acute bronchitis

  Acute bronchitis is een ontsteking van de bronchiën die ontstaat na een griep of verkoudheid en is binnen 2 weken meestal weer over.
 • Chronische bronchitis

  Chronische bronchitis gaat niet over. De slijmvliezen in de luchtwegen zijn blijvend ontstoken. Chronische bronchitis valt onder COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), ofwel chronische obstructieve longziekte. 

Acute bronchitis kan veel op een longonsteking lijken. Toch is dit niet hetzelfde. Lees hier over het verschil tussen acute bronchitis en een longonsteking.

Een man met astma haalt opgelucht diep adem

Symptomen van acute bronchitis

De symptomen van acute bronchitis lijken erg op die van een gewone verkoudheid.

 • veel hoesten
 • slijm ophoesten
 • benauwdheid drukkend gevoel op de borst
 • piepende ademhaling
 • soms koorts
 • vermoeidheid

Oorzaken van acute bronchitis

Acute bronchitis ontstaat door het inademen van een virus, bacterie of stof waarvoor u allergisch bent. Bijvoorbeeld huisstofmijt. Bij acute bronchitis dringt de ziekmaker door tot de bronchiën en veroorzaakt daar een ontsteking. Door deze ontsteking maken de slijmvliezen extra slijm aan. Dit veroorzaakt hoesten. Vervelend, maar hoesten zorgt er wel voor dat de ziekmaker en het slijm snel uit uw lichaam verdwijnt.

Hoe lang duurt bronchitis?

Acute bronchitis gaat vaak over binnen 2 weken. Voelt u zich na twee weken nog slecht en heeft u blijvende koorts? Neem ook dan contact op met uw huisarts.

Acute bronchitis voorkomen

 • Was regelmatig uw handen.
 • Blijf uit de buurt van iemand die verkouden is.
 • Haal de griepprik als u daar recht op heeft.

Behandeling acute bronchitis

Behandeling van acute bronchitis is meestal niet nodig, omdat de ontsteking vaak vanzelf binnen 2 weken verdwijnt. Het wegnemen van de hoest is onverstandig, omdat hoesten juist de ziekmaker en het slijm verwijdert.

Wat moet u doen wanneer u bronchitis heeft?

Als u bij bronchitis griep heeft, kunt u het beste thuis blijven zodat u andere mensen niet aansteekt. Als u twijfelt over uw situatie neem dan contact op met uw arts voor advies. Onderstaande tips kunnen u helpen om sneller beter te worden.

Heeft u last van andere longklachten zoals astma of COPD? Dan kunt u extra last hebben van benauwdheid. Neem hierbij contact op met uw (huis)arts.

Voelt u zich na twee weken nog slecht en heeft u blijvende koorts? Neem ook dan contact op met uw huisarts.

Vrouw ligt in bed onder roze deken en moet erg zwaar hoesten

Tip

Heeft u ook een andere longaandoening? Neem dan meteen contact op met uw arts. De combinatie van acute bronchitis met andere longaandoeningen kan voor extra benauwdheid zorgen.

Welke medicijnen kunt u gebruiken bij acute bronchitis?

Neem contact op met uw arts om te bepalen of medicijnen passen bij uw situatie. Komt de ontsteking door bacteriën? Dan kan de arts u antibiotica meegeven.

Antibiotica die worden gebruikt bij acute bronchitis zijn: penicilline-antibiotica, tetracycline-antibiotica, macrolide-antibiotica, Antibiotica van het sulfonamide-type, chinolon-antibiotica, cefalosporine-antibiotica en clindamycine. Deze antibiotica doden of stoppen de groei van vele soorten bacteriën

Bij een ontsteking door een virus helpen antibiotica niet, in dit geval moet u uitzieken.

Bij bronchitis worden vaak luchtwegverwijders en ontstekingsremmers voorgeschreven door uw arts of specialist. De luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de longen weer opengaan. Hierdoor kan de zuurstof beter in de longen komen en vermindert de benauwdheid. Heeft u pijn? Hoestdrank helpt niet bij acute bronchitis. Wel kunt u zelf pijnstillers nemen. Denk hierbij aan paracetamol. Vraag uw BENU Apotheker om advies zodat u deze op de juiste manier gebruikt.

Wat is de nasleep na acute bronchitis?

Bronchitis is vaak de nasleep van griep of een verkoudheid. De meeste klachten van bronchitis zijn na ongeveer twee weken over. Het hoesten kan wel iets langer blijven. Als u niet voldoende rust neemt en als u rookt kan het hoesten langer aanhouden.