Longaanval

Wanneer u COPD heeft, kunt u last krijgen van exacerbaties (longaanvallen). Dit kan heel eng zijn. Als u hier last van heeft moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw arts. Hier leest u meer over longaanvallen.

Man hoest en is buiten adem

Wat is een longaanval

Bij een longaanval worden uw COPD-klachten van erger. U heeft een longaanval als de klachten langer dan 2 dagen zwaarder zijn dan normaal. Hoe lang een longaanval duurt verschilt per persoon. Ook de herstelperiode wisselt per persoon. Soms moet u bijvoorbeeld revalideren. Maar als u een goede conditie had voor de aanval kunt u vaak juist sneller herstellen.

Oorzaken longaanval

Een longaanval kan op meerdere manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door omgevingsfacturen zoals luchtvervuiling en rook. In de meeste gevallen krijgt u last van longaanvallen als u bovenop COPD een ontsteking krijgt in de longen door een virus of een bacterie.

Symptomen longaanval

De symptomen van een longaanval verschillen per persoon. U kunt een longaanval onder andere herkennen aan deze symptomen:

  • meer hoesten dan normaal,
  • meer last van slijm, en het slijm is taaier dan normaal,
  • benauwdheid,
  • u kunt geen hele zinnen meer in één keer uitspreken,
  • u kunt niet meer plat liggen.

Actieplan tegen longaanvallen

Probeer tijdens een longaanval kalm te blijven. Met een arts maakt u een actieplan tegen longaanvallen. Dit actieplan helpt u bij het herkennen van een longaanval. Ook kunt u het actieplan gebruiken wanneer u een longaanval heeft. In het actieplan staat bijvoorbeeld bij welke symptomen u extra medicijnen moet innemen.

Wat moet u doen tijdens een longaanval?

Als u een longaanval heeft is het belangrijk dat u naar het actieplan kijkt wat u samen met uw arts of longverpleegkundige gemaakt heeft. Volg altijd het actieplan wat u met uw arts heeft afgesproken. Heeft u nog geen actieplan? Neem dan contact op met uw arts of longarts en vraag om advies.

Behandeling (na) uw longaanval

Bij heftige longaanvallen kunt u in het ziekenhuis worden opgenomen. Hier wordt u behandeld door een arts. Nadat u minder last heeft van de aanval moet u gaan revalideren. Dit is nodig omdat u vaak na een aanval niet meer dezelfde dingen kunt doen als voor de aanval. Tijdens de revalidatie zult u er aan werken om zo fit mogelijk te worden. Zo kunt u werken aan uw conditie en gezondheid. Ook zal het revalidatiecentrum kijken naar uw dagindeling. Het helpt namelijk om dingen die u moe maken, te verdelen over de dag.

Longaanval voorkomen

Een longaanval is vaak heel zwaar. Daarom kunt u een aantal dingen doen om de kans op een longaanval verkleinen.

  • Zorg dat u een actieplan heeft. Als u de klachten herkent, kunt u sneller wat doen tegen de longaanval.
  • Gebruik uw medicijnen zoals u heeft afgesproken met uw arts.
  • Let op uw klachten. Zijn de klachten al 2 dagen lang erger dan normaal? Neem dan contact op met uw arts.
  • Haal de griepprik. Als u griep heeft, heeft u meer kans op een longaanval.
  • Probeer genoeg te bewegen. Als u genoeg beweegt zal uw conditie verbeteren en uw klachten minder worden.
  • Stop met roken. Roken maakt de klachten van COPD erger. Hierdoor kunt u sneller een longaanval krijgen.
  • Eet en drink gezond.
  • Probeer iedere dag wat schone buitenlucht in te ademen.