Wat te doen tegen oorpijn?

Wat is oorpijn? 

Oorpijn is een nare pijn die zeurend kan aanvoelen, maar ook heel heftig (stekend of kloppend). Oorpijn kan voorkomen in één oor of in beide oren tegelijkertijd. Oorpijn komt meestal door een ontsteking of door druk op het oor. Zo kunt u tijdens het vliegen last hebben van oorpijn. Lees ook: Oorpijn tijdens het vliegen.

Oorontsteking

Er zijn 2 soorten oorontsteking. Kinderen met oorpijn hebben meestal een middenoorontsteking: een ontsteking achter het trommelvlies. Deze oorontsteking geneest meestal vanzelf. Vaak is de ergste pijn binnen 2 tot 3 dagen over.

Bij volwassenen met oorpijn gaat het meestal om een ontsteking van de gehoorgang. Een gehoorgangontsteking geneest meestal binnen 1 tot 3 weken. 

Symptomen bij een middenoorontsteking 

Soms geeft een middenoorontsteking geen klachten. Maar meestal gaat een middenoorontsteking gepaard met symptomen als oorpijn, koorts en een ziek gevoel. Jonge kinderen die oorpijn hebben kunnen vaak nog niet vertellen wat ze voelen. Bij hen is een middenoorontsteking vaak te herkennen aan hun gedrag: 

  • Baby’s met een middenoorontsteking  zijn ’s nachts meestal onrustig en wrijven vaak over het pijnlijke oor. Ze drinken meestal niet goed. Ook zijn ze vaak prikkelbaar. 
  • Peuters met een middenoorontsteking zijn hangerig. Ze hebben geen eetlust en kunnen last hebben van buikpijn of diarree. Ook moeten ze soms overgeven. 

Loopoor door middenoorontsteking

Bij een middenoorontsteking staat er veel druk op het trommelvlies (dat veroorzaakt de oorpijn). Door deze druk kan het trommelvlies scheuren. Dan kan het ontstekingsvocht door het scheurtje heen naar buiten stromen; dat is een ‘loopoor’. Vaak zit er wat bloed bij het ontstekingsvocht. Dat kan geen kwaad. Zodra het trommelvlies gescheurd is en de druk eraf is, verdwijnt de oorpijn meestal meteen. Een loopoor geneest gewoonlijk binnen een week. Het trommelvlies groeit meestal vanzelf weer dicht. 

Symptomen van een gehoorgangontsteking 

Bij een gehoorgangontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken. Dan heeft u meestal last van een of meer van deze symptomen: 

  • U heeft pijn, een branderig gevoel of jeuk in uw gehoorgang. 
  • U heeft een schilferende of rode, gezwollen huid in uw gehoorgang. 
  • Er komt vocht uit uw gehoorgang. 
  • U hoort minder goed door de zwelling of het vocht in uw gehoorgang. 
  • Het doet pijn als u zachtjes aan uw oor trekt. 
Vrouw met oorpijn grijpt naar haar oor

Oorzaken van oorpijn

Oorpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van oorpijn is een ontsteking van de gehoorgang, of een ontsteking van het middenoor. Soms kan oorpijn ontstaan door een aandoening buiten uw oor. Bijvoorbeeld door een aandoening in uw mond (kaak, tong, gebit) of aan uw amandelen. Door prikkeling van uw zenuwen kan de pijn dan uitstralen naar uw oor. 

Oorzaken van middenoorontsteking 

Een middenoorontsteking hangt vaak samen met een verkoudheid. Als u verkouden bent, zwellen de slijmvliezen van uw neusholte en keelholte op. Daardoor raakt de verbindingsbuis (de buis van Eustachius) tussen uw neus-/keelholte en uw middenoor verstopt. Uw middenoor is dan afgesloten. Het verkoudheidsvirus en allerlei bacteriën in uw middenoor kunnen dan een ontsteking opwekken. Het ontstekingsvocht drukt op uw trommelvlies. Dat gaat bol staan. Die druk in uw oor veroorzaakt de pijn.  

Oorzaken van gehoorgangontsteking

Normaal gesproken wordt de huid van de gehoorgang gezond gehouden door oorsmeer. Oorsmeer is vettig en zuur. Dat heeft een beschermende werking. Maar soms raakt de huid van de gehoorgang geïrriteerd. Het is niet altijd duidelijk wat dan de oorzaak is. Wel is bekend dat een smalle gehoorgang de kans op een ontsteking vergroot. Ook bij bepaalde ziekten geldt een grotere kans op gehoorgangontsteking, bijvoorbeeld bij psoriasis, eczeem en (contact)allergie. Soms wordt een gehoorgangontsteking veroorzaakt door een infectie met een bacterie of schimmel.  
Daarnaast kunt u soms zelf de veroorzaker zijn. Deze gewoonten en gedragingen kunnen uw gehoorgang irriteren en een ontsteking veroorzaken: 

  • Met de vinger(nagel)s, wattenstokjes/-bolletjes of lucifers in uw oor komen. Daardoor kan een oorsmeerprop dieper in uw gehoorgang terecht komen en een ontsteking veroorzaken.  
  • Verzorgingsproducten die in uw oor terecht komen, zoals zeep, shampoo en haarlak.  
  • Warmte in combinatie met vocht in uw oor, bijvoorbeeld als u doucht, in bad gaat en zwemt. 
  • Dingen die u in het oor draagt, zoals ‘oortjes’ (oortelefoon) of hoortoestellen. 

Oorpijn voorkomen

Wordt uw oorpijn veroorzaakt door een ziekteverwekker? Daar kunt u weinig tegen doen. Wel kunt u ervoor zorgen dat uw oren zo gezond mogelijk zijn: 

  • Maak uw oren niet schoon van binnen. Ga er ook niet in peuteren met uw vingers of een voorwerp. Meestal wordt de gehoorgang vanzelf schoon. 
  • Gebruik geen verzorgingsproducten die uw huid irriteren. En voorkom dat er water en verzorgingsproducten in uw oor terechtkomen bij het douchen, baden of haren wassen. Bijvoorbeeld door uw hoofd voorover te buigen, of door oordoppen te gebruiken.  
  • Droog uw oorschelp en de ingang van uw gehoorgang altijd goed af na het douche, baden of zwemmen.  
  • Krijgt u steeds oorontsteking nadat u gezwommen heeft? Dan is het zaak om uw oren te beschermen: met oordoppen of watjes met vaseline. 
  • Draagt u een hoortoestel en heeft u vaak pijn aan uw oor? Misschien past uw hoortoestel dan niet goed. Uw audicien kan dit voor u bekijken.  

Oorpijn behandelen

In veel gevallen kunt u oorpijn verzachten met pijnstillers. Als de oorpijn (te) lang aanhoudt, niet goed te verdragen is of telkens weer terugkeert, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.  

Tips om oorpijn te voorkomen

  • Maak uw oren niet schoon van binnen
  • Voorkom dat er water en zeep in uw oren terecht komt
  • Droog uw oren altijd goed af na het douchen of zwemmen

Kinderen met oorpijn: wanneer naar de huisarts?

Het is raadzaam om met uw kind naar de huisarts te gaan:

  • als uw kind nog geen 2 jaar is en met de handen naar de oren grijpt (dat kan duiden op oorpijn) 
  • als uw kind ouder dan 2 jaar is en al 3 dagen oorpijn en koorts heeft 
  • als er langer dan 2 weken ontstekingsvocht uit het oor loopt (loopoor) 
  • als uw kind continu blijft huilen door de oorpijn 
  • als uw kind voor de derde keer binnen 1 jaar oorpijn heeft 
  • als uw kind oorpijn heeft én hoge koorts (meer dan 40 graden) 
  • als het oor van uw kind ineens een flapoor is geworden (van het hoofd afstaat) 

Volwassenen met oorpijn: wanneer naar de huisarts?

Ga naar uw huisarts in de volgende gevallen:

  • als uw oorpijn heftig is 
  • als uw oorpijn langer dan 2 weken duurt 
  • als u oorpijn heeft én hoge koorts 

Als u een ernstige oorontsteking heeft, krijgt u waarschijnlijk een antibioticakuur.  
Blijkt dat er een oorsmeerprop in uw oor zit? Dan zal de huisarts uw oor uitspuiten om de prop te verwijderen.  

Meisje laat haar oren onderzoeken

Welke medicijnen kunt u gebruiken bij oorpijn? 

Bij oorpijn kunnen onderstaande medicijnen helpen. Lichte pijnstillers zijn vrij verkrijgbaar. Zwaardere pijnstillers kunt u alleen op recept van uw huisarts of specialist krijgen. BENU heeft verschillende soorten pijnstillers te koop in de apotheek en in de BENU Webshop. Uw apotheker adviseert u graag over welke pijnstiller het best bij uw situatie past.  

In uw BENU Apotheek en de BENU Webshop: pijnstillers bij oorpijn

  • Paracetamol 

    Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.