Candida auris

Candida auris is een schimmel waar mensen met een slechte weerstand infecties door kunnen krijgen. Deze infectie kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid en is op dit moment slecht te behandelen met medicijnen. De schimmel kwam afgelopen jaar steeds meer voor in de Verenigde Staten. Daarom houdt het RIVM Candida auris in de gaten, om zo een uitbraak in Nederland voor te zijn. In dit artikel leest u alles over Candida auris.

Wat is Candida auris?

De Candida auris schimmel komt uit dezelfde familie als Candida albicans, de vaginale schimmel die een infectie kan veroorzaken.

Schimmels zijn altijd aanwezig in het lichaam. In uw darmen of op uw huid zitten bijvoorbeeld schimmels waar u niet ziek van wordt. Wanneer u een slechte weerstand heeft, kunnen schimmels in uw bloed terechtkomen. Wanneer een schimmel in uw bloed komt, kan deze voor een infectie zorgen. Door deze infectie kunt u ziek worden. Dit is ook het geval bij de Candida auris schimmel.

Candida auris kwam in het nieuws omdat deze schimmel niet reageert op medicijnen. Hierdoor kan een infectie door deze schimmel levensbedreigend zijn. 

Symptomen van Candida auris 

Mensen die een infectie hebben met Candida auris hebben vaak last van:

  • rillingen
  • vermoeidheid
  • koorts
  • spierpijn
  • snelle hartslag
  • bloeddruk die omlaag gaat
  • wondinfectie
  • oorontsteking

Als u een goede weerstand heeft, hoeft u geen last te krijgen van de schimmel. In de meeste gevallen ruimt uw lichaam de schimmel zelf op. U heeft dan mogelijk geen symptomen.

Maar ook zonder symptomen kunt u de schimmel bij u dragen. Hierdoor wordt de schimmel soms niet opgemerkt. Mensen met de Candida auris schimmel in hun lichaam zijn vaak al ziek of liggen in het ziekenhuis met een andere ernstige ziekte. Het kan dus gebeuren dat een patiënt de bacterie bij zich heeft, zonder dat diegene dit weet. Zeker omdat de symptomen verschillen per patiënt, kan alleen een laboratoriumtest aantonen of de schimmel aanwezig is in het lichaam.

Heeft u andere symptomen waarover u zich zorgen maakt? Neem ook dan contact op met uw huisarts.

Hoe verspreidt Candida auris zich?

Candida auris komt nog niet zo vaak voor in Nederland. De schimmel verspreidt zich vooral in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Mensen die vanuit een ziekenhuis uit het buitenland zijn overgeplaatst naar een Nederlands ziekenhuis, hebben soms de schimmel in hun lichaam.

De Candida auris schimmel wordt overgedragen door:

  • contact tussen mensen die de schimmel bij zich hebben.
  • contract met oppervlakten waar de schimmel op zit.

Besmetting Candida auris voorkomen

Hygiënemaatregelen zijn het beste tegen het verspreiden van Candida auris. Denk aan zorgpersoneel dat handschoenen draagt en na gebruik weggooit. Of het gebruik van een overjas. Verder moet u de handen goed wassen en desinfecteren met desinfectiegel, ook als u iemand in het ziekenhuis of een zorginstelling bezoekt.

Welke medicijnen kunt u gebruiken bij Candida auris?

Omdat Candida auris een schimmel is en geen virus, is er geen vaccin tegen. De Candida auris schimmel is ook resistent tegen veel schimmeldodende geneesmiddelen en medicijnen. Dit betekent dus dat het moeilijk is om een infectie door deze schimmel te behandelen.

Risicogroepen Candida auris

Er zijn groepen die een groter risico lopen op een infectie met Candida auris. Dit zijn mensen:

  • met een zwak afweersysteem.
  • die net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.
  • die ernstig of chronisch ziek zijn.
  • die al langere tijd in het ziekenhuis liggen.
  • die een katheter hebben.
  • die net een behandeling hebben gehad met antibiotica of andere anti-schimmel medicijnen.

De mensen waarbij in Nederland de afgelopen jaren Candida auris is gevonden, zijn hier niet ziek van geworden. Als u gezond bent en een goede weerstand heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken over de schimmel. Uw immuunsysteem ruimt de schimmel dan vanzelf op.

Actuele informatie

Candida auris is een schimmel waar nog niet veel over bekend is. De informatie kan hierdoor regelmatig veranderen. Wij verwijzen u voor de laatste updates en meer informatie daarom naar de website van het RIVM.

Bronnen: nos.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nlzorgwijzer.nl, rivm.nl.