Antibiotica
Bent u recent ziek geweest? Dan is het mogelijk dat u antibiotica heeft gebruikt om beter te worden. Antibiotica zijn medicijnen die ziektes genezen die door bacteriën worden veroorzaakt.
Resistentie antibiotica
Sommige bacteriën die uw ziekte veroorzaken kunnen ongevoelig raken voor antibiotica. Dan werken de antibiotica niet meer tegen deze bacterie. Dit noemen we resistentie.
Wat zijn antibiotica?
Antibiotica zijn medicijnen die ziektes genezen die door bacteriën worden veroorzaakt. Antibiotica helpen niet tegen virussen, schimmelziektes of parasieten. Er zijn verschillende soorten antibiotica, de meest voorkomende zijn:- penicilline
- tetracycline
- macrolide
Bijwerkingen van antibiotica
De meest voorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn maag-, darmklachten, diarree, misselijkheid en overgevoeligheid voor UV-straling. Daarnaast bestaat het gevaar dat u met een antibioticakuur niet alleen de ziekmakende bacteriën kapot maakt, maar ook de nuttige bacteriën in uw lichaam.
Antibiotica met andere medicijnen
Antibiotica gaan niet altijd goed samen met alle medicijnen. Medicijnen kunnen minder werkzaam worden in combinatie met antibiotica. Uw apotheker zal u hierover adviseren wanneer dit voor u het geval is. Gebruikt u zelfzorgmedicijnen (receptvrij)? Meld dit altijd aan uw apotheker. U kunt ook de Online Zelfzorgcheck doen om te kijken of het veilig samen gaat met antibiotica.
Tips bij goed antibioticagebruik:
- Overleg altijd met uw arts, ook als u in het buitenland zit
- Neem dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid in en doe dit op het juiste tijdstip.
- Maak een antibioticakuur altijd af en sla nooit een beurt over. Als u eerder wilt stoppen, omdat er bijvoorbeeld bijwerkingen zijn, overleg dan met uw arts.
- Gebruik geen resten antibiotica van uw vorige kuur, of antibiotica van iemand anders.
Wanneer moet u antibiotica gebruiken?
Als uw lichaam sterk genoeg is om de ziekmakende bacterie zelf uit te schakelen, zal uw arts u geen antibiotica geven. Maar er zijn ook ziektes waarbij u antibiotica moet nemen om beter te worden. Antibiotica is onmisbaar bij:
- longontsteking
- hersenvliesontsteking
- bloedvergiftiging
- infecties van het bot of nieren
Gebruik bij andere ziektes dus alleen antibiotica als dat volgens uw arts nodig is.
Tip om besmetting te voorkomen:
Voorkomen is beter dan genezen. Hygiëne is erg belangrijk om besmetting van bacteriën tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ziekteverwekkers via de handen verspreid worden. Goed uw handen wassen is dan ook de beste en makkelijkste manier om het risico op besmetting te verkleinen.