Antibiotica resistentie
Sommige bacteriën die uw ziekte veroorzaken kunnen ongevoelig raken voor antibiotica. Dan werken de antibiotica niet meer tegen deze bacterie. Dit noemen we resistentie.
Wat is resistentie tegen antibiotica?
Als u antibiotica vaak gebruikt is het mogelijk dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Dit gebeurt ook als u de antibioticakuur niet goed volgt. Het wordt dan moeilijker om beter te worden.
Waarom is antibiotica resistentie een probleem?
Antibiotica-resistentie is een wereldwijd probleem. In het ergste geval zijn bacteriële infecties (die nu nog makkelijk te bestrijden zijn) in de toekomst niet meer te behandelen. In Nederland zijn de artsen daarom voorzichtig met het voorschrijven van antibiotica.
De bacteriën die resistent worden voor antibiotica zijn daarnaast besmettelijk. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen met een lage weerstand. Deze bacteriën zijn vooral te vinden bij (buitenlandse) ziekenhuizen, contact met dieren, en vervuild water en voedsel.
Tip tegen antibiotica resistentie
- Neem dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid in en doe dit op het juiste tijdstip.
- Maak een antibioticakuur altijd af en sla nooit een beurt over. Als u eerder wilt stoppen, omdat er bijvoorbeeld bijwerkingen zijn, overleg dan met uw arts.
- Gebruik geen resten antibiotica van uw vorige kuur, of antibiotica van iemand anders.