Waar of niet? | Van de griepprik kun je griep krijgen

Griep, daar heeft niemand zin in. En voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, kan het nog gevaarlijk zijn ook. Om hen beter te beschermen is er de griepprik. Toch jammer dat je daar eerst griep van krijgt... of zit dat anders? Wij polsten de mening van mensen op straat én vroegen de apothekersassistente zelf om advies over de stelling: van de griepprik krijg je griep.

Wat denkt Nederland?

De welbekende griep is een virus. De griepprik helpt kwetsbare groepen te beschermen tegen de griep. Maar soms voelen mensen zich na de vaccinatie niet fit. Wat denkt Nederland van de stelling 'Van de griepprik kun je griep krijgen'?

De stelling is waar. Je kunt een klein griepje krijgen. Maar niet zo erg als wanneer je de griep krijgt zonder dat je de griepprik hebt gehad.

Anneke (54)

Niet waar. Je kunt geen griep krijgen van de griepprik, daar werkt het juist tegen. Misschien word je wel even ziek, maar je krijgt geen griep.

Mike (34)

Nee, niet waar. Want de griepvirussen waarmee je geïnjecteerd wordt zijn inactief - dat weet ik zo goed omdat ik biologie heb gestudeerd!

Joren (26)

De stelling is waar. Je kunt dan een paar dagen later een griep krijgen waartegen je niet bent ingeënt. Want ze vaccineren je alleen met de meest voorkomende griepsoorten.

Janet (61)

Waar of niet?

Verschillende meningen dus. En één kenner: Joren. We vragen aan Karen, apothekersassistente bij BENU Apotheek Hoogeveen of hij gelijk heeft.

‘Joren vertelt het goed! Bij een griepprik krijg je dode deeltjes van veel voorkomende griepvirussen toegediend. Omdat deze virussen niet levend zijn, kun je er geen griep van krijgen. Je kunt er wel griepachtige symptomen van krijgen. Dit is je afweersysteem dat op de virusdeeltjes reageert en de symptomen, zoals een lichte koorts, herkennen we van griep’, vertelt Karen. 

De stelling is niet waar

Extra tips

‘Je kunt overigens wel griep krijgen, ook als je de griepprik hebt gehad. Je wordt ingeënt tegen de virussoorten die het meest voorkomen in jouw omgeving. Maar het griepvirus kan enorm snel veranderen. Van een nieuwe variant kun je dan wel ziek worden, want die kent het lichaam nog niet.’

En kunnen we iets doen tegen het griepgevoel na een vaccinatie?
Karen: ‘Je lichaam verbruikt extra energie omdat het iets extra’s doet, namelijk je afweermechanisme verbeteren. Dus doe bij klachten rustig aan, met een paar dagen trekt dit gevoel meestal vanzelf weer weg.’