Waar of niet? | Antibiotica werken goed tegen griep
De meningen op straat verschillen nogal van elkaar. Maar zoals apotheker Rogier van BENU Apotheek Hoogeveen vertelt, werken antibiotica dus niet tegen de griep. Dat komt doordat antibiotica werken tegen bacteriële infecties: ontstekingen die worden veroorzaakt door bacteriën. Griep is geen bacteriële ontsteking, maar een virale. Het is een virus dat wordt verspreid, bijvoorbeeld via niezen.
Als u wel een bacteriële ontsteking heeft, kan een antibioticum twee dingen doen. Het kan de ontsteking onderdrukken zodat uw lichaam de ontsteking op kan ruimen, of het kan zelf de bacteriën doden. Als alles goed gaat, komt u op deze manier van uw ontsteking af.
Artsen schrijven tegenwoordig niet te snel een antibioticum voor. Als antibiotica te vaak gebruikt worden, passen de bacteriën zich namelijk aan. Daardoor heeft de antibiotica geen vat meer op die bacteriën. En dat willen we natuurlijk voorkomen!
Antibiotica werken dus niet tegen een virale infectie als de griep. Wat kunt u wel doen tegen een flinke griep?
Lydie Bouwmeester, apothekersassistente bij BENU Apotheek Hoogeveen: ‘Gewoon uitzieken. Je weerstand opbouwen met voldoende slaap en vitaminen. Griep overkomt je nu eenmaal. Wanneer je naast de griep ook nog een verkoudheid hebt, kun je om hulp vragen. Wij hebben verschillende zelfzorgproducten in huis en kunnen goed adviseren over welke middelen het beste bij uw situatie passen. Bijvoorbeeld een neusspray voor verstopte holtes of een hoestsiroop tegen een zere keel. En trouwens: mensen verwarren verkoudheid al snel met griep! Maar verkoudheid is vaak één van de symptomen van griep, net als bijvoorbeeld spierpijn en koorts.'
Lees meer over het griepvirus.