Waar of niet: antibiotica verminderen de werking van de pil

De pil is een populair en betrouwbaar anticonceptiemiddel. Bovendien gaat deze uitvinding uit 1960 al een flinke tijd mee. En sinds die tijd heerst de opvatting dat antibiotica de werking van de pil kunnen verminderen. Tijd om uit te zoeken of dat waar is! We gingen de straat op om te kijken hoe Nederland erover denkt en halen een deskundige reactie op bij BENU Apotheker Rogier.

'Antibiotica verminderen de werking van de pil' - Niet waar!

Ah, kijk. Dat is helder. Antibiotica verminderen de werking van de pil dus niet. Maar als de dokter u een antibioticakuur voorschrijft, voelt u zich waarschijnlijk niet fit. En dan is het belangrijk om als gebruiker van de anticonceptiepil goed op te blijven letten. Want als u moet braken of last hebt van diarree, is de pil minder betrouwbaar. Moet u braken binnen 3 uur na het slikken van de pil? Dan heeft uw lichaam de werkzame stoffen uit de pil nog niet opgenomen. U moet deze pil dan als ‘vergeten’ zien. In uw bijsluiter staat wat u moet doen. Heeft u last van diarree? Dan geldt hetzelfde: waarschijnlijk heeft uw lichaam de pil niet kunnen opnemen. 

 

De uitzondering op de regel

 

Er zijn veel verschillende soorten antibiotica. Uw huisarts en apotheker kijken altijd welke het beste bij uw situatie past. De bekendste groep antibiotica zijn de penicillines, daar heeft u vast wel eens van gehoord. Deze soort brengt de werking van uw pil niet in gevaar. Maar er zijn drie soorten die wél invloed kunnen hebben op de werking van de pil. De kans dat uw dokter één van die drie voorschrijft, is kleiner. Wanneer uw apotheker weet dat u de pil slikt, zal hij altijd controleren of andere medicijnen een wisselwerking hebben met de pil en u daarvoor waarschuwen als dat nodig is.   

Twijfelt u aan de betrouwbaarheid van uw anticonceptiepil? Of komt u er niet uit met de bijsluiter? Dan kunt u altijd contact opnemen met uw BENU Apotheek.