Morning afterpil

Wat is de morning-afterpil?

Heeft u onbeschermde seks gehad? Of werkte uw anticonceptiemiddel niet goed, bijvoorbeeld door een vergeten anticonceptiepil of een gescheurd condoom? Of bent u onverhoopt slachtoffer van een seksuele misdaad? Als u vermoed dat u ongewenst zwanger bent dan kan de morning-afterpil in bepaalde gevallen uitkomst bieden.

De morning-afterpil kan de zwangerschap alsnog blokkeren. Maar er blijft altijd een kleine kans op zwangerschap. U moet de morning-afterpil zo snel mogelijk na de onbeschermde seks innemen. De morning-afterpil is verkrijgbaar zonder recept bij uw BENU Apotheek. Ook kunt u bij uw apotheek terecht voor  persoonlijk advies.

Werking van de morning-afterpil

De morning-afterpil bevat levonorgestrel of ulipristal. Deze stoffen moeten ervoor zorgen dat de zwangerschap niet tot stand kan komen. Maar de morning-afterpil werkt niet in alle gevallen. De werking van de morning-afterpil hangt sterk af van het moment van inname. Bij vrouwen met ernstig overgewicht (obesitas) lijkt de morning-afterpil niet altijd te werken.

Bijwerkingen van de morning-afterpil

Soms veroorzaakt de morning-afterpil bijwerkingen. Bijvoorbeeld: misselijkheid, overgeven, duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid. Deze bijwerkingen meestal binnen 2 dagen. Andere bijwerkingen, zoals bloedingen en gevoelige borsten, verdwijnen meestal bij uw volgende menstruatie (die op een andere dag kan beginnen dan u gewend bent).

Morning-afterpil en soa

Door onbeschermde seks kunt u ongewenst zwanger worden. Bovendien kunt u door onbeschermde seks een soa oplopen (seksueel overdraagbare aandoening). De morning-afterpil beschermt niet tegen soa’s.

Als u vermoed dat u een soa heeft, ga dan naar uw huisarts. Behandeling is belangrijk, want onbehandelde soa’s kunnen uw gezondheid schaden. Veel soa’s zijn goed te behandelen. Meer informatie over het oplopen, testen en behandelen van soa’s vindt u op www.soaaids.nl.

Jonge vrouw staart voor zich uit

Wel of geen morning-afterpil

Heeft u onbeschermde seks gehad en wilt u niet zwanger worden? Dan kan de morning-afterpil een goed middel zijn om zwangerschap alsnog te voorkomen. Maar u moet de morning-afterpil wel zo snel mogelijk na de onbeschermde seks innemen. Liefst binnen 12 uur, maar in elk geval binnen 3 dagen. Hoe eerder u de morning-afterpil slikt, hoe minder risico op zwangerschap.

De morning-afterpil is niet altijd bruikbaar als noodanticonceptie. Of dit wel of niet zo is, is vrij lastig te bepalen. Uw BENU Apotheek kan u hierover adviseren. Bepalend hierbij is:

  • de anticonceptie die u gebruikt
  • wanneer u uw anticonceptie vergat
  • wanneer u onbeschermde seks had
  • de medicijnen die u gebruikt (sommige medicijnen verminderen de werking van de morning-afterpil)
  • uw menstruatie
  • of uw borstvoeding geeft

De apotheek stelt vast of de morning-afterpil uw zwangerschap kan voorkomen. Kan dit niet, wordt u doorverwezen naar uw huisarts.

Tip voor uw privacy

Een gesprek over de morning-afterpil is privacygevoelig. Als u wilt, kunt u hiervoor terecht in de aparte spreekkamer van uw BENU Apotheek. 

Wanneer advies vragen bij onbeschermde seks/morning-afterpil?

In bepaalde gevallen kan de morning-afterpil ongewenste zwangerschap voorkomen. Vraag in de onderstaande situaties altijd advies aan uw BENU apotheker. 

  • U heeft geen anticonceptie gebruikt of het condoom is gescheurd

    Heeft u seks gehad zonder betrouwbaar voorbehoedmiddel? Dan hangt uw risico op zwangerschap samen met uw menstruatiecyclus: is dit uw vruchtbare periode? Ook als dit niet precies uw vruchtbare periode is, bestaat er toch risico op zwangerschap. Vraag dus altijd om advies bij uw BENU apotheker. 

  • U gebruikt de anticonceptiepil en bent pillen vergeten

    Gebruikt u een pil met een stopweek (3 weken slikken, 1 week stoppen en ongesteld worden)? Zo’n pil is betrouwbaar nadat u hem 7 dagen achter elkaar heeft geslikt en als uw stopweek niet langer was dan 7 dagen. Vraag uw BENU apotheker om advies als u seks heeft gehad en u een of meer pillen bent vergeten (of te laat heeft geslikt) tijdens de strip. Vraag ook advies als u te laat bent begonnen met een nieuwe strip.

  • U gebruikt de minipil en bent een pil vergeten

    Bij de minipil geldt geen stopweek. Vraag de apotheker om advies als uw pil meer dan 12 uur te laat heeft ingenomen.

  • U gebruikt de anticonceptiering en bent vergeten om de ring tijdig te plaatsen/verwijderen

    De anticonceptiering draagt u steeds 3 weken achter elkaar in uw vagina. De 4e week haalt u de ring eruit en wordt u ongesteld. Daarna brengt u weer een nieuwe anticonceptiering in. Vraag uw BENU apotheker om advies als u seks heeft gehad en u de anticonceptiering te laat heeft ingebracht of te laat eruit heeft gehaald. Vraag ook advies als de anticonceptiering meer dan 3 uur uit uw vagina is geweest.

  • U gebruikt de anticonceptiepleister en bent vergeten om de pleister tijdig te plakken

    De anticonceptiepleister plakt u eens per week op uw lichaam, 3 weken lang. De 4e week plakt u geen pleister en wordt u ongesteld. Vraag uw BENU apotheker om advies als u seks heeft gehad en u vergeten bent om tijdig een nieuwe anticonceptiepleister te plakken. Vraag ook advies als uw anticonceptiepleister meer dan 24 uur achter elkaar van uw huid af is geweest.
Vrouw kijkt vanaf de boulevard uit  op zee

Wanneer naar de huisarts bij onbeschermde seks/morning-afterpil?

In de volgende gevallen kunt u het best uw huisarts raadplegen. Ga naar uw huisarts:

  • als u langer dan 120 uur (5 dagen) geleden onbeschermde seks had.
  • als u binnen korte tijd meermaals de morning-afterpil heeft gebruikt. In plaats van steeds noodanticonceptie te gebruiken, kunt u beter kiezen voor gewone anticonceptie. De anticonceptiepil (‘de pil’) bijvoorbeeld is veel betrouwbaarder dan de morning-afterpil.
  • als u al zwanger kunt zijn.
  • als u de morning-afterpil heeft gebruikt, maar daarna toch zwanger blijkt te zijn.
  • als u overgevoelig bent voor levonorgestrel of ulipristal (de werkzame stoffen van de morning-afterpil).
  • als u de volgende aandoeningen heeft: acute porfyrie, een leverfunctiestoornis, de ziekte van Crohn of een andere ernstige maagdarmziekte.

Morning-afterpil en (risico op) zwangerschap

De morning-afterpil biedt minder betrouwbaarheid dan de gewone pil. Zwangerschap is dus nooit helemaal uitgesloten. Houd daarom goed in de gaten of uw menstruatie na de morning-afterpil hetzelfde is als gewoonlijk. 

  • Meestal wordt u na het nemen van de morning-afterpil op de verwachte dag ongesteld. Maar dit kan ook een paar dagen eerder of later zijn.
  • Als uw menstruatie lichter is dan normaal of uitblijft, doe dan een zwangerschapstest. Is de zwangerschapstest negatief (‘niet zwanger’) maar wordt u ook daarna niet ongesteld? Doe dan 1 week later een nieuwe zwangerschapstest.

Extra maatregelen na morning-afterpil

Heeft u de morning-afterpil gebruikt, let dan op in de volgende situaties. Anders kunt u alsnog zwanger worden. 

  • Overgeven binnen 3 uur

    Moet u binnen 3 uur na het innemen van de morning-afterpil overgeven? Slik dan zo snel mogelijk een nieuwe morning-afterpil. ‘s Avonds of ‘s nachts kunt u hiervoor terecht bij de dienstdoende apotheek in uw woonplaats of regio. 
  • Tijdelijk extra voorbehoedmiddel gebruiken

    Gebruikt u de pil (de anticonceptiepil)? Blijf deze dan na het innemen van de morning-afterpil gebruiken tot de strip op is. Maar houd er wel rekening mee dat de pil de eerste periode niet betrouwbaar is.

    • Gebruikt u de morning-afterpil met levonorgestrel? Dan moet u de eerste 7 dagen na de morning-afterpil óók een condoom gebruiken als u seks heeft. 

    • Gebruikt u de morning-afterpil met ulipristal? Dan moet u tot uw volgende menstruatie óók een condoom gebruiken als u seks heeft. 
  • Vruchtbaarheid blijft

    De morning-afterpil beschermt niet tegen nieuwe zwangerschappen. Na de morning-afterpil blijft u gewoon vruchtbaar.  Bij seks moet u dus een anticonceptiemiddel gebruiken.