Wat betekent 'Recall'?

Misschien heeft u het wel eens gehad: een brief of ander bericht van uw apotheker waarin staat dat u een bepaald medicijn terug moet brengen naar de apotheek. Als dat gebeurt, heet dat een recall of in het Nederlands een terugroepactie.

Fout ontdekt

Het betekent dat de fabrikant van het medicijn of de nationale inspectie een fout ontdekte. Misschien gaat het om pillen in een te hoge of lage dosering. Maar een fout op de verpakking kan ook, zoals een verkeerde houdbaarheidsdatum. 

Om ervoor te zorgen dat alle medicijnen en hulpmiddelen veilig en goed zijn, controleert de nationale inspectiedienst ‘Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd’ alle middelen. Zodra er een fout wordt ontdekt, stuurt de inspectie een brief naar alle apotheken.

Wat merkt u van een terugroepactie?

Soms kan uw apotheek het probleem zelf oplossen. Dan merkt u niets. Maar soms moet u een medicijn zelf controleren of terugbrengen naar de apotheek. Dan kijkt uw apotheker of er inderdaad iets mis is met uw medicijn, zodat u snel weer zeker bent van een goed medicijn.

Heeft u vragen over uw medicijnen? Of heeft u vragen over een recall of terugroepactie? Uw BENU Apotheek beantwoordt uw vragen graag.