Medicijnwissel

Soms krijgt u een ander merk medicijn mee terwijl u al jaren een medicijn gebruikt van een specifiek merk. Er is dan sprake van een medicijnwissel. Wij leggen u hieronder uit hoe dat komt.

Waarom krijgt u een ander merk medicijn mee?

Er zijn verschillende redenen voor een medicijnwissel:

 • Niet (meer) leverbaar
  Uw medicijn is (tijdelijk) niet leverbaar door een productiestop, een handelstop of een medicijntekort.
 • Voorkeursbeleid
  Uw zorgverzekeraar vergoedt niet (meer) het medicijn dat u gewend bent. Uw zorgverzekeraar heeft gekozen voor een ander voorkeursmedicijn of u bent zelf overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Elke zorgverzekeraar heeft een eigen voorkeursbeleid. In sommige gevallen komt het ook voor dat uw apotheker een voorkeursmedicijn heeft om de kosten betaalbaar te houden voor iedereen. 
 

Zelfde werking en kwaliteit

Welk merk medicijn u ook mee krijgt. Het medicijn heeft altijd dezelfde werkzame stoffen en kwaliteit. Elk medicijn uit van BENU moet namelijk voldoen aan strenge Europese kwaliteitseisen. Soms ziet het medicijn er wel iets anders uit. Dat komt omdat het medicijn andere hulpstoffen kan hebben: zoals kleur- en of vulstoffen.

Wat is het voorkeursbeleid medicijnen?

Het voorkeursbeleid houdt in dat uw zorgverzekeraar 1 merk van een bepaald medicijn heeft aangewezen als voorkeursmedicijn. Het voorkeursmedicijn (of preferente medicijn) is vaak het beste medicijn voor de voordeligste prijs. Uw apotheek moet u dat voorkeursmedicijn meegeven zodat u deze vergoed krijgt. Het preferentiebeleid is een andere benaming voor het voorkeursbeleid.

Lees ook: voorkeursbeleid medicijnen.

Infographic medicijnwissel klein
Klik op de infographic voor een grotere versie (opent in nieuw tabblad).

Niet tevreden over het nieuwe merk? 

 • Bespreek eventuele klachten eerst met uw BENU Apotheker
  Het kan voorkomen dat u even moet wennen aan het nieuwe medicijn. Geef uw lichaam de tijd. Heeft u langere tijd klachten? Bespreek dit dan. De apotheker zoekt samen met u naar een oplossing. 
 • Betaal het merk van uw keuze zelf
  Het is mogelijk om uw voorkeursmedicijn te krijgen door het zelf te betalen. U krijgt dan niets vergoed door uw zorgverzekeraar. De kosten vallen buiten uw eigen risico. Bij sommige zorgverzekeraars kunt u wel om een uitzondering voor vergoeding vragen. Kijk op de website van uw zorgverzekeraar voor meer informatie. Wij adviseren u om wel eerst te overleggen met uw BENU Apotheker.
 • Kies een zorgverzekering die bij u past
  Overweeg eens een zorgverzekering waar uw voorkeursmedicijn wel wordt vergoed. Lees voor u overstapt eerst goed de polisvoorwaarden.