Alles over medische voeding

Wat is medische voeding?

Evenwichtige voeding is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Is het moeilijk voor u om voldoende te eten? Dan kan medische (drink)voeding een oplossing bieden. Medische voeding is een kant-en-klare voeding of poeder met alle voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen, erin die u op een dag nodig heeft. Medische voeding wordt ook dieetvoeding voor medisch gebruikt genoemd.

Wanneer heb ik medische voeding nodig?

Medische voeding wordt vaak voorgeschreven bij ziekte, ondervoeding, rond een operatie, bij slik- of kauwproblemen of bij voedselallergie. Het kan ook worden voorgeschreven in andere situaties waardoor het eten niet goed lukt bijvoorbeeld bij stress of een depressie.

Heeft u medische voeding nodig? Uw specialist of diëtist kan via een verklaring dieetpreparaten medische voeding uitschrijven. Uw huisarts mag in veel gevallen ook medische voeding uitschrijven door middel van een recept. Op dit recept dient het type dieetpreparaat, dosering, indicatie en de behandelduur te worden vermeld.

Medische voeding is maatwerk 

Medische voeding is altijd maatwerk. Wanneer uw specialist, diëtist of huisarts medische voeding voorschrijft, is de voeding afgestemd op uw persoonlijke behoeften. In sommige gevallen is de medisch voeding een aanvulling op uw normale maaltijden en in andere gevallen kan het ook al volledige voeding worden gebruikt.

Vrouw drinkt drinkvoeding

Advies bij het gebruik van medische voeding

Heeft u medische voeding nodig? Of wilt u advies over bijvoorbeeld het gebruik van medische voeding? Wij helpen u graag! Lees meer over hoe u kunt bestellen en advies.

Verschillende soorten medische voeding

Iedereen heeft zijn eigen voedingsbehoefte en zijn eigen voorkeuren. Daarom zijn er veel verschillende soorten medische voeding. Zo zijn er medische drinkvoedingen op basis van melk, yoghurt en sap. Ook zijn ze verkrijgbaar in de vorm van crème, vruchtenmoes, soep en poeder.  
Uw (huis)arts of diëtist bepaalt aan welke eisen uw voeding moet voldoen. Denk hierbij aan verrijking van uw voeding met extra energie, eiwitten of vezels – of een combinatie hiervan. Daarnaast zijn er medische voedingen die speciaal zijn afgestemd op de voedingsbehoefte bij een bepaalde aandoening of ziekte. Voorbeelden hiervan zijn medische voedingen bij COPD, kanker, nierziekten, decubitus (doorligwonden) en diabetes mellitus.

Keuzehulp

Aan de hand van het voorschrift van de arts of diëtiste zoekt onze diëtiste samen met u naar de best passende medische voeding. Ook geeft onze diëtiste tips voor het gebruik. Wel zo makkelijk.

Verschillende soorten smaken medische voeding

Bij medische voeding kunt u kiezen uit verschillende smaken. Ook kunt u zoet en hartig afwisselen. Medische voeding smaakt vaak zoet om de bijsmaak van mineralen en vitaminen te onderdrukken. Als u uw drinkvoeding koelt, smaakt zij minder zoet. Sommige smaken kunt u kort verwarmen (niet koken, anders gaan er voedingsstoffen verloren!) als u dat lekkerder vindt. Verder kunt u voor de variatie iets extra’s toevoegen aan uw voeding. Denk aan suiker, honing, siroop, slagroom, oploskoffie, jam, anijs of een bolletje ijs. Voeding met een neutrale smaak (‘zonder smaak’) kunt u toevoegen aan uw soep, saus, koffie of zuiveldrank. 

Recepten met medische drinkvoeding

Medische drinkvoeding hoeft niet saai te zijn om te gebruiken. De drinkvoeding kunt u vaak met andere ingrediënten mixen om er iets lekker van de maken. Leuk voor de afwisseling! Bekijk eens onze recepten met medische drinkvoeding.

Speciale voeding voor baby’s

Er is ook speciale voeding voor baby’s voor wie standaard zuigelingenvoeding niet geschikt is. Bijvoorbeeld voor baby’s die een koemelkallergie of lactose-intolerantie hebben, heftig spugen, prematuur (te vroeg geboren) en/of dysmatuur (te licht) zijn. Deze voeding kan worden vergoed door de zorgverzekeraar met een verklaring dieetpreparaten van de kinderarts of het consultatiebureau.

Medische voeding nodig?

Met een verklaring dieetpreparaat of recept van uw huisarts kunt u medische voeding bestellen en vergoed krijgen via uw zorgverzekering. Lees hier meer over de vergoeding van medische voeding

Lees meer over:

< terug naar medische voeding.