Alles over een stoma

Wat is een stoma? 

Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darm. Door de buikwand is een stukje darm naar buiten gehaald en vastgehecht. Zo is een nieuwe uitgang voor ontlasting gemaakt. De ontlasting komt dan niet meer door de anus naar buiten maar via de nieuwe uitgang op de buik. De ontlasting wordt opgevangen in een zakje. Dit stomazakje zit op de huid gekleefd met een huidvriendelijke huidplak.

Hoeveel mensen hebben een stoma?

In Nederland hebben ongeveer 32.000 mensen een stoma. Jaarlijks komen er ongeveer 7.000 stomadragers bij.

Soorten stoma's

Er zijn drie soorten stoma’s:

  • Colostoma: een stoma van de dikke darm.
    Hierbij wordt een stuk van de dikke darm naar buiten gebracht en vastgemaakt. Door deze nieuwe uitgang komt dan de ontlasting. Colostoma's kunnen hoog of laag op de darm liggen. Als de stoma laag ligt, is alleen de endeldarm weg. Dit betekent dat de ontlasting dik blijft. Als er een groot deel van de dikke darm is verwijderd, betekent dit dat de ontlasting dunner is.

  • Ileostoma: een stoma van de dunne darm.
    Hierbij wordt een stuk van de dunne darm naar buiten gebracht en vast gemaakt.

  • Urostoma: een stoma voor het afvoeren van urine.
    Dit type stoma wordt aangelegd wanneer de blaas niet goed meer werkt.

Stoma's kunnen enkelloops of dubbelloops zijn. Dit betekent dat de stoma één uitgang heeft (enkelloops) of twee uitgangen heeft (dubbelloops). Iedere stoma is anders, ieder mens is anders. Uw stomaverpleegkundige zal samen met u kijken wat u nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. De hulpmiddelen voor uw stoma regelt uw verpleegkundige makkelijk en snel met BENU.

Stoma die opgeplakt wordt

Wanneer krijgt u een stoma?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het aanleggen van een stoma. Deze kunstmatige uitgang is nodig als uw lichaam zich niet op de normale manier kan ontlasten. Bijvoorbeeld door een ziekte aan uw darmen of urinewegen of uw darm of blaas is (deels) weggehaald.

De meest voorkomende redenen om een stoma aan te leggen zijn: 

  • Kanker: darmkanker of blaaskanker.
  • Chronische darmontstekingen: ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (chronische ontsteking van de darm)
  • Neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) of een dwarslaesie.
  • Incontinentie

Daarnaast kunnen er andere redenen voor een stoma zijn. U kunt daarbij denken aan een slechte darmfunctie, poliepen in de darmen of complicaties na een operatie of een ongeval.  

 

Blijvende stoma of tijdelijke stoma?


Een stoma wordt aangelegd als blijvende of als tijdelijke oplossing.
  • Een blijvende stoma kan nodig zijn als de kringspier (sluitspier) rond de anus niet meer werkt. Een blijvende stoma kan ook nodig zijn als er een deel van de darm is verwijderd, of wanneer een ziekte de darmfunctie verstoort.  

  • Een tijdelijke stoma kan nodig zijn als de darmen ontstoken zijn of om een geopereerd gebied te ontzien. Dankzij de stoma kan dat deel van de darm tijdelijk rust krijgen om te herstellen. Na herstel wordt de stoma weer verwijderd.

Meer weten over zaken gerelateerd aan stoma's? Lees dan ook:

Stoma hulpmiddelen nodig?

Vraag uw arts of verpleegkundige om een voorschrift naar ons te sturen.  Daarna sturen wij de stomamaterialen zo snel mogelijk naar u thuis.