Materiaal voor een stoma

BENU levert een compleet assortiment stomamateriaal en darmspoelsystemen van de beste kwaliteit. Heeft u advies nodig bij het gebruik van het materiaal? Ook dan staan wij voor u klaar!

Welk stomamateriaal heeft u nodig?

Uw stomaverpleegkundige zal samen met u bepalen wat voor u de best passende hulpmiddelen zijn. Aan de hand van het voorschrift levert BENU de hulpmiddelen zo snel mogelijk bij u thuis. Wel zo makkelijk.

Extra zekerheid

BENU levert uw hulpmiddelen snel, nauwkeurig en in een neutrale verpakking.

Welke soorten stomamateriaal zijn er?

Er bestaan verschillende soorten materialen en accessoires voor een stomaWe maken onderscheid in eendelig en tweedelig stomamateriaal.

Eéndelig opvangsysteem

Bij een eendelig systeem vormen de huidplaat en het zakje een geheel. Hierdoor is het mogelijk dat het soepeler aanvoelt op de huid.

Eendelige systemen zijn verkrijgbaar voor colo, ileo en urostoma’s. De zakjes van een colostoma zijn dicht en dat betekent dat bij iedere verschoning het gehele systeem, inclusief de huidplaat, wordt gewisseld.

Tweedelig opvangsysteem

Bij een tweedelig systeem wordt er gebruik gemaakt van een huidplaat en een los zakje. Dit zakje kan door middel van een kliksysteem of en kleefsysteem aan de huidplaat worden bevestigd. De huidplaat kan ongeveer 3 dagen blijven zitten en voor de zakjes geldt dat u deze 1-2 keer per dag (voor een uro of ileo stoma) tot 4 keer per dag (voor een colostoma) kunt wisselen.

Hulpmiddelen bij een stoma

Naast het stomamateriaal bestaan er ook aanvullende hulpmiddelen zoals een stomasteunbandage, opvulmiddelen en huidbeschermers. Deze materialen worden in overleg met uw eigen stomaverpleegkundige of, als u geen eigen stomaverpleegkundige meer heeft, met de stomaverpleegkundige van BENU ingezet.

Aanmeten van een stomasteunbandage

Onze gespecialiseerd verpleegkundige meet stomasteunbandages aan wanneer er sprake is van een breuk (parastomale hernia). De vergoeding hiervoor is afhankelijk van uw zorgverzekering. 

Vergoeding stomamaterialen

Stomamaterialen worden vergoed door uw zorgverzekering. U heeft wel een voorschrift van uw arts nodig. Lees hier meer over de vergoeding van stomamateriaal.

Materiaal voor darmspoelen

BENU levert verschillende soorten systemen (irrigatiesystemen) en materialen voor het darmspoelen. Lees hier alles over darmspoelen en de verschillende materialen. Hulp nodig bij het darmspoelen? In overleg met uw voorschrijver kan een verpleegkundige van BENU u thuis uitleggen hoe het darmspoelen in zijn werk gaat.

Lees meer over:

Stoma hulpmiddelen nodig?

Vraag uw arts of verpleegkundige om een voorschrift naar ons te sturen. Wij sturen de stomamaterialen zo snel mogelijk naar u thuis.