Wat zijn medische hulpmiddelen?

Medische hulpmiddelen zijn producten die gebruikt worden voor diagnose, preventie, bewaking, behandeling of verlichting van een aandoening, beperking of handicap.

Medische speciaalzaak

BENU is naast een apotheekketen ook een erkend medisch speciaalzaak (BENU Direct Hulpmiddelenzorg). We leveren medische hulpmiddelen en we geven advies bij het gebruik van de medische hulpmiddelen.

We hebben ons gespecialiseerd in hulpmiddelenzorg voor vijf medische zorggebieden:

Lees ook: het aanbod en de missie van BENU.

Bezorger van BENU Direct brengt een pakje aan de deur van de klant

Medische hulpmiddelen bestellen

Bij BENU kunt u met een voorschrift van uw arts heel makkelijk medische hulpmiddelen aanvragen en vergoed krijgen via uw zorgverzekeraar. Dit kan via het online inschrijfformulier. Aan de hand van uw antwoorden sturen wij u de best passende hulpmiddelen binnen 48 uur discreet naar u toe.

Wet op medische hulpmiddelen

Medische hulpmiddelen vallen onder de Wet op medische hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen moeten voldoen aan strenge kwaliteits- en veiligheidseisen. Een gekeurd medisch hulpmiddel herkent u aan het CE-teken op de verpakking. 

Vier klassen voor medische hulpmiddelen

Medische hulpmiddelen worden in vier klassen ingedeeld: klassen I, IIa, IIb en III. Gebruikt u medische hulpmiddelen uit een lage klasse, dan loopt u weinig tot geen risico. De hulpmiddelen van BENU vallen in de laagste, meest veilige klasse.

Bij het gebruik van medische hulpmiddelen uit een hogere klasse moet u rekening houden met eventuele problemen of onveilige situaties. Daarom gelden er strengere eisen voor medische hulpmiddelen uit een hogere klasse dan voor hulpmiddelen uit een lagere klasse.

Voorbeelden van medische hulpmiddelen zijn pleisters en rolstoelen (klasse I), MRI scanners (klasse IIa), dialyse systemen (klasse IIb) en heupimplantaten (klasse III).
Meer informatie vindt u op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

SEMH-Keurmerk

Als leverancier van hulpmiddelenzorg zijn wij SEMH gecertificeerd en mogen wij het keurmerk voeren. Elk jaar worden we getoetst door de SEMH.

Lees ook: SEMH-keurmerk.