Gold fases

Wat zijn de COPD GOLD fases?

Als u COPD heeft wordt u ingedeeld aan de hand van de GOLD stadia. De GOLD fases geven aan hoe ernstig uw vorm van COPD is. Deze GOLD richtlijn is opgezet door de Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (Vertaling: Wereldwijd initiatief voor chronische obstructieve longziekte), hier komt dus ook de afkorting GOLD vandaan. Met behulp van deze stadia krijgt u duidelijkheid over de diagnose en behandeling van COPD. Verder is er aan de hand van de fases te voorspellen hoe goed u kunt leven met COPD.

U wordt ingedeeld in een van de GOLD stadia op basis van verschillende gegevens. Er wordt ten eerste gekeken naar uw FEV1 (forced expiratory volume). Dit staat voor de hoeveelheid lucht die u uitblaast tijdens de eerste seconde van een longfunctietest. Verder wordt er gekeken naar kortademigheid en de hoeveelheid longaanvallen (exacerbaties).

In Nederland zijn de patiënten met COPD in onderstaande categorieën verdeeld (2012):

  • GOLD 1: 28%
  • GOLD 2: 54%
  • GOLD 3: 15%
  • GOLD 4: 3%

Vaak wordt u bij fase 1 tot en met 3 behandeld bij de huisarts. Dit kan wel verschillen per persoon.

Vrouw die moet hoesten

GOLD fase 1: Lichte COPD

In fase 1 heeft u een FEV1 van 80% of meer. U heeft dus maar weinig last van uw ademhaling. De meeste mensen met COPD in fase 1 hebben niet door dat ze een aandoening hebben. Hierbij heeft u alleen last van kortademigheid bij inspannende activiteiten zoals: hardlopen, fietsen tegen de wind in of lichamelijk zwaar werk.

GOLD fase 2

In fase 2 heeft u een FEV van 50 tot 79%. U heeft dan matige COPD en kunt lastig ademhalen. Hierbij krijgt u last van klachten zoals: hoesten, slijm ophoesten en kortademigheid, ook wanneer u niet zo actief bezig bent (denk hierbij aan wandelen of traplopen). Vaak herkennen mensen in deze fase dat ze last hebben van een aandoening en zoeken ze de (huis)arts op.

GOLD fase 3

In fase 3 heeft u een FEV1 van 30 tot 49%. U heeft dan een ernstige vorm van COPD. U heeft nog meer moeite met ademhalen en krijgt meer last van benauwdheid en vermoeidheid. Ook zult u klachten krijgen in het dagelijkse leven en deze kunnen uw leven beïnvloeden. Zo kunt u al last krijgen van klachten bij het aankleden of tijdens het wassen.

GOLD fase 4

In fase 4 heeft u een FEV1 van minder dan 30%. Dit is de laatste fase van COPD. In fase 4 heeft u het meeste moeite met ademen en heeft u zeer ernstige COPD. U heeft zoveel moeite met ademen dat u ook last krijgt van uw hart. Ook zult u extra zuurstof moeten nemen. U bent in deze fase te kortademig om nog naar buiten te gaan. In deze fase kan COPD levensbedreigend zijn. U heeft in deze fase kans op longfalen. De levensverwachting in fase 4 hangt heel erg af van uw klachten. GOLD fase 4 zal uiteindelijk terminaal zijn.

Heeft u vragen over het medicijngebruik bij COPD? Neem dan contact op met uw BENU Apotheker.