Voor- en nadelen van een PSA-test

Heeft het zin om te weten wat mijn PSA-waarde in het bloed is terwijl ik geen klachten heb? Dat is een persoonlijke keuze en voor iedere man anders. Hier vindt u meer informatie over de voor- en nadelen van een PSA-test. 

Wilt u meer weten over de verhoogde risicofactoren op het ontwikkelen van prostaatkanker of overweegt u een PSA-test? Neem dan contact op met uw huisarts.    

Voordelen

Nadelen

Geruststelling als de uitslag van de PSA-test normaal is.   

Bij een normale uitslag van de PSA-test is er een hele kleine kans dat u toch prostaatkanker heeft.

De PSA-test kan prostaatkanker helpen opsporen voordat u misschien klachten krijgt. Als de prostaatkanker snelgroeiend is, is dat goed om te weten. Directe behandeling kan nodig zijn.  

Als het PSA verhoogd is wordt vaak geen prostaatkanker gevonden. U heeft zich dan onnodig ongerust gemaakt. De onrust kan soms blijvend zijn.

Als na verder onderzoek prostaatkanker wordt gevonden, kunt u zelf beslissen of u deze laat behandelen of niet.

Als er prostaatkanker wordt gevonden, dan is de kans groot dat u daar nooit last van gaat krijgen. In dat geval moet u onnodig leven met het idee een kankerpatiënt te zijn. Het is dan misschien moeilijk om nee te zeggen tegen mogelijke behandelingen.

Als uw behandeling succesvol is, krijgt u later geen (klachten van) uitzaaiingen.
De behandeling van prostaatkanker kan allerlei bijwerkingen hebben, zoals erectieproblemen, incontinentie en darmproblemen. 
Uw kans om aan prostaatkanker te overlijden wordt iets kleiner.
Als prostaatkanker vroeg wordt ontdekt door een PSA-test, leeft u waarschijnlijk niet langer, maar het kan wel de kwaliteit van leven verminderen.

Bron: thuisarts.nl