Gezond eten op feestjes?

Met verjaardagen en feestdagen wordt er vaak veel lekkers op de tafel gezet. Dit kan lastig zijn wanneer u gezond probeert te eten of bezig bent met afvallen. Hieronder  geven we tips hoe u toch gezond(er) kunt eten tijdens feestjes en diners.

Gezond eten met feestjes

Tip 1: Maak zelf iets gezonds klaar

Gezonde snacks
Wanneer u zelf het feestje organiseert kunt u gezonde snacks kiezen zoals brood met hummus en snacktomaatjes. Ook kunt u kiezen voor onbewerkte producten. Denk aan een plakje zalm in plaats van zalmsalade, of komkommer- en wortelpatatjes met yoghurtdip in plaats van chips met dip.

Maaltijd
Gaat u koken? Tijdens de hoofdmaaltijd zijn verse salades, groenten en magere soorten vlees en vis de beste keuze. Probeer verder minder vet eten te kiezen. Kies gepofte of gekookte aardappelen in plaats van gebakken of gefrituurde aardappelen. Eet dingen met filodeeg in plaats van bladerdeeg. Of maak een heldere soep als voorgerecht.

Hoeveelheid
Let goed op porties. Kies voor het avondeten een recept uit dat geschikt is voor de hoeveelheid gasten die u heeft. Maak een boodschappenlijstje en koop alleen de ingrediënten die u nodig heeft. Mensen eten gauw meer wanneer er grote porties op tafel staan. Wanneer u gaat koken gebruik dan een weegschaal of een maatbeker. Zo kunt u de porties netjes afwegen. Zo heeft iedereen genoeg te eten.

Tip 2: Maak gezonde keuzes tijdens het eten

Uit eten
Gezond en lekker dineren gaat prima samen. Sla voorafjes en brood over. Let op hoeveel saus u neemt. In saus zitten veel calorieën. Vraag of de sauzen los geserveerd worden en gebruik maar een klein beetje. Veel restaurants hebben ook gezonde keuzes. Met name de vegetarische gerechten bevatten vaak meer groente.

Echt trek?
Denk altijd even na voor u iets eet. Heeft u nog wel trek of eet u alleen omdat het er lekker uit ziet? Als u zelf niet kookt kan het lastig zijn om nee te zeggen tegen het eten van iemand anders. U hoeft niet altijd “nee” te zeggen. Drink gerust wat alcohol, maar wissel dit ook af met een glas water. Pak ook een bitterbal als u dat wilt, maar probeer ook een keertje “nee bedankt” te zeggen.

Tip 3: Snack gezond, of met mate

Wanneer u thuis een bakje snoep of lekkers neer zet ziet het er leuk uit. Maar u zult er wel sneller een paar meenemen om te eten. Een paar per dag is niet erg, maar als u dit de hele maand iedere dag doet kan u aankomen. Let dus op wanneer u extra snoep en snacks koopt voor feestjes.

Tip voor gezond eten:

Ga niet met een lege maag naar een borrel of een etentje. Met een lege maag gaat u namelijk sneller meer eten. Eet iets gezonds van tevoren. Dan heeft u meer controle over wat u eet.

Tip 4: Blijf niet zitten op de bank, maar ga lekker naar buiten!

Bij verjaardagen zit u veel op de bank met familie of vrienden. Hier verbrandt u geen energie mee. Stel eens een wandeling of potje voetbal voor. Er is meestal wel iemand die dat ook leuk of fijn vindt voor de afwisseling. U verbrandt gelijk wat van de calorieën van het eten.

Check uw gezondheid met de BENU Gezondheidscheck

Gezond eten is deel van een gezonde leefstijl, dat weten we allemaal. Maar hoe gezond bent u eigenlijk? Tijdens de BENU Gezondheidscheck checkt uw BENU Apotheker de 10 belangrijkste lichaamswaarden. U krijgt meteen de uitslag en een persoonlijk advies hoe u uw gezondheid kunt verbeteren. Zo kunt u ook advies krijgen over hoe u gezonder kunt eten.