Wormen bij mensen: alles over lintwormen, aarsmaden en de wormenkuur

Niet alleen dieren hebben last van wormen. Wormen bij mensen komen ook voor. Als mens kunt u verschillende soorten wormen krijgen, zoals lintwormen, spoelwormen en aarsmaden. Bijna alle soorten wormen geven klachten als buikpijn, misselijkheid, diarree en jeuk. We vertellen u graag meer over wormen en de wormenkuur om van deze beestjes af te komen.

Wat zijn wormen?

Wormen zijn vervelende parasieten die in uw maag en spijsverteringsorganen kunnen zitten. Ze hebben verschillende vormen en maten, variërend van aarsmaden van 5 millimeter tot de lintworm die wel tien meter lang kan worden. U kunt ze oplopen via besmet voedsel, water of door direct contact met geïnfecteerde oppervlakken.

Vrouw met buikpijn

Soorten wormen

Er zijn veel verschillende soorten wormen. In dit artikel gaan we in op drie van de vaker voorkomende worminfecties.

 • Aarsmaden zijn kleine wormen van vijf tot tien millimeter groot. De naam zegt het al: aarsmaden leggen eitjes rond de anus en leven in de darmen. De eitjes worden eenvoudig via vingers verspreid. Aarsmaden komen vooral voor bij kinderen en geven flinke jeuk aan de anus.
 • Spoelwormen komen meestal voor in het buitenland en in varkens. Mensen krijgen spoelwormen door besmetting via de grond, bijvoorbeeld door ongewassen groenten. Spoelwormeitjes rijpen vier weken in de grond en kunnen via uw handen in uw mond komen, waarna ze maandenlang in de darmen leven. Spoelwormen worden tot 40 centimeter lang en voeden zich met de voedingsstoffen in uw darmen. 
 • Lintwormen zijn platte wormen die uit kleine segmenten bestaan. U kunt deze witte segmenten in uw ondergoed vinden omdat ze van de lintworm zijn afgebroken. Lintwormen ontstaan door het inslikken van de eitjes, bijvoorbeeld door onverhit vlees of besmette groenten. In Nederland is hier strenge controle op. Krijgt u wel een lintworm? Dan kunnen deze wormen behoorlijk groot worden. 

Symptomen van wormen

Een worminfectie kan allerlei klachten veroorzaken. Vaak voorkomende klachten zijn:

 • Buikpijn
 • Misselijkheid 
 • Een opgeblazen gevoel 
 • Jeuk aan de anus
 • Diarree
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Bloedverlies via de anus
 • Bloedarmoede

Ook kunt u wormen in uw ontlasting, ondergoed of bed vinden. Dit kunnen de witte segmenten van de lintworm zijn, maar ook dunne draadjes. Soms zijn de symptomen mild en heeft u niet door dat u last hebt van wormen. Hierdoor blijft een infectie ongemerkt. Als u vermoedt dat u een worminfectie hebt, neem dan contact op met uw huisarts.

Oorzaken wormen

Besmetting met wormen kan voorkomen door mens op mens, mens op dier en dier op mens. Vaak gaat dit via een tussenweg, via voedsel of slechte hygiëne. Onvoldoende gekookt voedsel eten, besmet water drinken en niet regelmatig uw handen wassen na een toiletbezoek vergroten het risico op infectie. Ook contact met besmette grond, zoals bij het tuinieren, kan een worminfectie veroorzaken.

Wormen voorkomen

Het voorkomen van worminfecties begint met goede hygiëne. Was regelmatig uw handen met zeep, vooral voor het eten en na het tuinieren of een toiletbezoek. Zorg ervoor dat u schoon drinkwater gebruikt en was groenten en fruit goed voordat u ze eet. Het op de juiste temperatuur koken van voedsel helpt eitjes en larven te doden. Vergeet niet om uw huisdieren regelmatig te ontwormen en vermijd contact met hun uitwerpselen.

Wormenkuur

Het kan iedereen overkomen geïnfecteerd te worden met wormen. Ontdekt u wormen bij uzelf of uw kind? Dan moet u antiparasitaire medicijnen (anthelmintica) gebruiken om de wormen te doden en de infectie te bestrijden. We noemen dit een wormenkuur. Het is raadzaam het hele gezin een wormenkuur te geven om herbesmetting te voorkomen.

Mebendazol

Een wormenkuur is meestal op recept, behalve het geneesmiddel Mebendazol. Mebendazol doodt wormen, larven en eitjes. Bij zware infecties doodt Mebendazol tot 90% van de eitjes en is er extra ingrijpen van een arts nodig.

In de BENU Webshop bieden we Mebendazol van verschillende merken zoals Livsane en Teva aan. Alle tabletten Mebendazol die wij verkopen bevatten 100 mg Mebendazol per tablet. Het verschilt per type worm hoe vaak u de tabletten in moet nemen.