Bij incontinentie verliest u urine of ontlasting op momenten dat u dat niet wilt. Er zijn verschillende soorten incontinentie. Incontinentie kan negatieve effecten hebben op uw werk, huishoudelijke activiteiten, sport, sociale leven en seksleven. Gelukkig bestaat er goed incontinentiemateriaal om uw leven zo comfortabel mogelijk te maken. Uw arts kan u informeren over de beste behandeling.
Om incontinentie goed te behandelen is het eerst van belang om te bepalen van welke soort(en) incontinentie u last heeft. In sommige gevallen moet namelijk de oorzaak behandeld worden.
Om te ontdekken of u last heeft van inspanningsincontinentie of aandrangsincontinentie (of allebei), helpt het om een dagboek bij te houden. In het dagboek schrijft u telkens op:
Bij welke activiteit en op welk tijdstip u aandrang voelde om te plassen.
Wanneer u ongewild urine heeft verloren.
Op welke tijden u op het toilet heeft geplast.
Via zo’n dagboek wordt duidelijk welke oefeningen u het best kunt doen om uw klachten te verbeteren. Bijvoorbeeld oefeningen voor uw bekkenbodemspieren, of voor uw blaasspieren. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut. Die kent de juiste oefeningen. Het dagboek helpt om na te gaan of uw klachten hierdoor minder worden.
De behandeling van ontlastingsincontinentie is afhankelijk van de oorzaak. Bij verstopping of diarree kan uw arts of diëtist voedingsadviezen geven. Ook kunt u dan in sommige gevallen medicijnen voorgeschreven krijgen. Gaat het om een beschadiging of verslapping van uw kringspier en/of bekkenbodemspieren, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk:
Bekkenbodemfysiotherapie.
Een operatie om uw kringspier te herstellen.
In zeer ernstige gevallen kan ervoor gekozen worden om een stoma (kunstmatige darmopening) aan te leggen.
Door darmspoelen kan uw stoelgang regelmatig en voorspelbaar worden. Door darmspoelen zijn uw darmen namelijk enige tijd leeg en heeft u mogelijk tijdelijk geen ontlasting-incontinentie.
Ongeveer 1 miljoen Nederlanders heeft te maken met een vorm van incontinentie. Veel mensen schamen zich ervoor of zijn bang voor nare geurtjes. Sommige vormen van incontinentie kunnen worden behandeld. Daarnaast zijn er allerlei soorten incontinentiemateriaal verkrijgbaar om de ongemakken van incontinentie op te vangen.
Medicijnen die gebruikt worden bij incontinentie worden voorgeschreven door uw arts. Heeft u vragen over medicijnen? Vraag uw (huis)arts of uw BENU Apotheker om advies.
Eind 2024 is de dienstverlening van BENU Direct overgedragen aan Bosman, een gerenommeerd zorgbedrijf met 90 jaar ervaring in medische hulpmiddelen. BENU Direct en Bosman zorgen er samen voor dat u kunt blijven vertrouwen op de dienstverlening die u gewend bent. Daar hoeft u niets voor te doen. Meer over Bosman leest u hier.
Vragen
Heeft u nog vragen over de overdracht van BENU Direct aan Bosman? Neem dan contact met ons op via zorg@benu.nl.