Incontinentiemateriaal

Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

Voor elke vorm van incontinentie leveren wij een ruime keuze aan incontinentiematerialen van de beste kwaliteit. Er zijn verschillende soorten incontinentiematerialen, van absorberend tot afvoerend. Onderaan deze pagina leest u meer over de soorten.

Hoe ontvangt u de juiste incontinentiematerialen?

Wij begrijpen dat het lastig is om uit alle soorten en maten incontinentiemateriaal te kiezen. Daarom zijn wij er om te helpen. Beantwoord de vragen over uw situatie op het inschrijfformulier zo goed mogelijk. Een gespecialiseerde continentieverpleegkundige van BENU zoekt dan, vaak in samenwerking met uw voorschrijver, naar de best passende hulpmiddelen.

Hoe werkt het?

  1. 1.
    Schrijf u in voor hulpmiddelenzorg bij BENU.
  2. 2.
    Voeg een voorschrift van uw arts aan het inschrijfformulier toe.
  3. 3.
    Beantwoord de vragen in het inschrijfformulier zo goed mogelijk.
  4. 4.
    Na bevestiging van uw inschrijving kunt u een Mijn BENU Hulpmiddelen account aanmaken. Hiermee kunt u online uw bestelling volgen en herhalen.

U krijgt de benodigde hulpmiddelen binnen twee werkdagen thuisbezorgd. De kosten regelen wij rechtstreeks met uw zorgverzekeraar. Wel zo makkelijk!

Advies

Onze continentieverpleegkundigen kunnen u tips geven en begeleiden bij het juiste gebruik van het materiaal. Een huisbezoek om u te helpen behoort ook tot de mogelijkheden. Zo weet u zeker dat u het juiste doet.

Extra zekerheid

BENU levert uw hulpmiddelen snel, nauwkeurig en in een neutrale verpakking.

Bezorgen incontinentiemateriaal

Wij bezorgen het incontinentiemateriaal in een discrete verpakking bij u thuis op een dag dat het u uitkomt. Lees hier meer over de bezorging bij u thuis.

Soorten incontinentiemateriaal

Absorberend incontinentiemateriaal (vangen urine en ontlasting op)

Absorberend incontinentiemateriaal bevat korrels. Die zorgen ervoor dat de urine wordt omgezet in een soort gel. Ook nemen deze korrels de geur weg. Hieronder vindt u een overzicht van absorberende incontinentiematerialen. De verschillende soorten zijn bedoeld voor verschillende behoeften en problemen.

  • Inleggers met plakstrip

    Er bestaan verschillende soorten inleggers met een plakstrip aan de onderkant. De inleggers zijn heel praktisch in gebruik. U kunt deze inleggers gebruiken als kleine tot grote hoeveelheden urine verliest. U kunt ze ook gebruiken bij matige ontlastingsincontinentie. Inleggers met een plakstrip draagt u in uw eigen ondergoed. De plakstrook zorgt ervoor dat de inlegger goed op zijn plek blijft zitten. Er zijn inleggers voor mannen en inleggers voor vrouwen, afgestemd op de verschillende anatomische vormen.

  • Inleggers zonder plakstrip

    Bij ernstige incontinentie werkt de inlegger met plakstrip vaak niet goed genoeg. Dan kunt u kiezen voor inleggers zonder plakstrip. Deze zijn groter en dikker. Daardoor kunnen ze meer opvangen. Ook voor als u lang niet naar het toilet kunt zijn deze handig.

  • Incontinentiebroekjes (pants)

    Soms lukt het niet (meer) om een inlegger op de juiste manier te gebruiken. Dan kunnen incontinentiebroekjes, ook wel pants genoemd, beter bij uw situatie passen.

    Incontinentiebroekjes zijn hetzelfde te gebruiken als een onderbroek. Ook met één hand of met een verminderde handfunctie kunt u ze makkelijk zelf omhoog of omlaag trekken. Wel moet bij het verwisselen van een incontinentiebroekje uw onderkleding eerst worden uitgetrokken.

  • Slipsystemen of buikbandsystemen

    Bent u incontinent en heeft u hulp van mantelzorgers of zorgverleners? Dan kunt u een slipsysteem of buikbandsysteem gebruiken. Deze materialen zijn makkelijk op bed of staand aan te trekken, door uzelf of door een ander. Slipsystemen en buikbandsystemen kunnen veel urine opnemen. Ze zijn ook geschikt om ontlasting op te vangen.

  • Inleggers zonder folie

    In sommige situaties is het handig om een inlegger te gebruiken in combinatie met incontinentiebroekjes, slipsystemen of buikbandsystemen. Bij matige ontlasting-incontinentie is het dan makkelijker om de inlegger uit het incontinentiebroekje te verwisselen. Dit in plaats van het hele incontinentiebroekje te moeten verwisselen.

    Hiervoor bestaan speciale inleggers zónder folie aan de onderkant. Deze speciale inleggers vormen een extra laag. Bij zwaardere ontlasting-incontinentie kan het materiaal onder de inlegger (het incontinentiebroekje, het slipsysteem of het buikbandsysteem) ook nog zijn werk doen.

  • Onderleggers (incontinentiematjes)

    Als u geen incontinentiemateriaal op uw huid kunt gebruiken, kunt u een speciale onderleggers of incontinentiematjes gebruiken om uw urine en/of ontlasting op te vangen.

  • Kinderluiers

    Normaal worden kinderluiers niet als incontinentiemateriaal beschouwd. Maar in bepaalde situaties wel. Dan kunnen luiers voor kinderen vanaf 3 jaar vergoed worden (net als incontinentiematerialen voor volwassenen).

Incontinentiematerialen die urine of ontlasting regelen of tegenhouden

Naast de genoemde incontinentiematerialen zijn er ook nog andere middelen om ongewild verlies van urine en ontlasting tegen te gaan:

  • Darmspoelen

    Als u darmklachten heeft of als uw kringspieren om de één of andere reden niet goed functioneren, kunt u last krijgen van chronische obstipatie of ongewild verlies van ontlasting (feces incontinentie). Sommige mensen kunnen last van beide hebben.

    Darmspoelen kan helpen de obstipatie of feces incontinentie onder controle te houden. Veel mensen zijn geholpen met deze therapie. Lees hier meer over darmspoelen.
  • Anaaltampons

    Een anaaltampon houdt de ontlasting tegen. U kunt de anaaltampon eruit halen wanneer u op het toilet zit. Er bestaan verschillende soorten en maten anaaltampons.

Incontinentiemateriaal nodig?

Met een voorschrift van uw (huis)arts krijgt u de benodigde materialen vergoed via uw zorgverzekering. Vul het online inschrijfformulier in en wij sturen u het materiaal snel naar u toe.

Incontinentiematerialen die urine afvoeren (katheters)

Wij hebben ook incontinentiematerialen die urine niet in zich opnemen (absorberen), maar afvoeren. Dit zijn de katheters. Er bestaan verschillende soorten katheters. Hieronder vindt u een overzicht.

  • Verblijfskatheter

    Een verblijfskatheter is een soepel slangetje dat vaak via uw plasbuis wordt ingebracht. Soms plaatst een chirurg tijdens een kleine ingreep een katheter via uw buikwand. Dit wordt een suprapubisch katheter genoemd.

    De verblijfskatheter zorgt ervoor dat uw urine via het slangetje naar buiten loopt. Aan het uiteinde van de verblijfskatheter (het uiteinde dat in uw blaas zit) zit een ballonnetje. Dit ballonnetje wordt gevuld met water, om te voorkomen dat de verblijfskatheter uit uw blaas glijdt.

    Sommige mensen hebben tijdelijk een verblijfskatheter nodig. Anderen gebruiken de verblijfskatheter hun hele leven.

  • Intermitterende katheter

    Een intermitterende katheter is een tijdelijke katheter die eenmalig wordt gebruikt. De katheter wordt via uw plasbuis ingebracht, uw blaas wordt geleegd en daarna wordt de katheter er weer uitgehaald.

    Er zijn verschillende soorten intermitterende katheters. Een continentieverpleegkundige bekijkt samen met u welke intermitterende katheter geschikt is voor uw situatie.

  • Condoomkatheter voor mannen

    Mannen met urine-incontinentie kunnen kiezen voor een condoomkatheter. Dit is een speciaal soort condoom met een open uiteinde. Aan het einde van de condoomkatheter kan een urineopvangzak worden gekoppeld. Overdag kunt u de urineopvangzak aan uw been bevestigen met beenbandjes of een fixette (een soort netkous).

    ’s Nachts kunt u een nachtzak aan de condoomkatheter koppelen. Deze urineopvangzak voor de nacht kunt u met een bedhaak aan uw bed hangen.
    Condoomkatheters kunt u altijd eerst uitproberen via een proefpakket. De juiste maat kunt u zelf bepalen met speciale maatkaartjes.

  • Urineopvangzakken

    Er bestaan verschillende soorten urineopvangzakken.
    • (Meerdaagse) dagzakken zijn urineopvangzakken voor overdag. De dagzak maakt u vast met beenbandjes of een fixette (een soort netkous) aan uw been. Er zijn verschillende slanglengtes, zodat u de urineopvangzak op de gewenste hoogte kunt dragen.

    • (Meerdaagse) nachtzakken zijn urineopvangzakken voor ’s nachts. U kunt de zak met een bedhaak aan uw bed hangen. Zo stroomt de urine ‘s nachts beter weg. Zorg wel dat de nachtzak altijd lager hangt dan uw lichaam, zodat de urine goed kan aflopen.

Aanvullende katheter materialen

Als u een katheter gebruikt, heeft u mogelijk ook andere materialen nodig. Bijvoorbeeld een inbrengset, een katheterventiel, blaasspoeling of een bandje/pleister om de katheterslang op zijn plek te houden.

Hier leest u meer over katheters.